آریا جوان

آخرين مطالب

DNA باستانی مصر باستان اسرار پیدایش هندوانه اهلی را فاش کرد فناوری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - پژوهشگران با بررسی DNA یکی از مومیایی‌ها دریافته‌اند مصریان باستان ‌3500 سال قبل، هندوانه‌های محلی شیرینی با گوشته‌‌های قرمز و آ‌بدار می‌خوردند.

نقل‌قولی از مارک تواین ، نویسنده و طنزپرداز شهیر آمریکایی، در دست است که گفته بود : «هنگامی‌که کسی هندوانه‌ای را مزه کند، می‌فهمد فرشتگان چه می‌خوردند». البته اگر فرشتگان مجبور بودند اجداد وحشی هندوانه‌های کنونی را بخورند که میوه‌هایی به‌غایت تلخ با گوشته‌هایی سِفت و سبز بودند، قطعا نه‌تنها لذتی نمی‌بردند؛ بلکه دلشان هم به‌هم می‌خورد! شکی نیست هندوانه‌های وحشی که در برخی از نواحی آفریقا یافت می‌شدند، هیچ شباهتی به انواع اهلی‌شده‌ی آن نداشتند. این هندوانه‌های وحشی کوچک و گِرد بودند و به‌دلیل وجود ترکیبی موسوم به کوکوربَتیسِن ، گوشته‌ی سفید بسیار تلخی داشتند. نسل‌ها اصلاح‌نژاد انتخابی در چندین کشور و فرهنگ‌های مختلف باعث تولید میوه‌های شیرین قرمزی شده که امروز در ویترین میوه‌فروشی‌ها خودنمایی می‌کنند. بااین‌حال،‌ با وجود تاریخچه‌ی دست‌کم پنج‌هزار ساله‌ی هندوانه، همواره بین گیاه‌شناسان بحث گسترده‌ای درباره‌ی زمان و مکان اهلی‌شدن هندوانه وجود داشته است. برخی بر این عقیده بودند که این میوه در جنوب یا غرب آفریقا اهلی شده است. باوجوداین، نقوشی بر دیواره‌های سه مقبره‌ی بازمانده از مصر باستان به‌چشم می‌خورد که هنداونه‌هایی شبیه به هندوانه‌های اهلی امروزی را نشان می‌دهند؛ به‌‌ویژه یکی از این نقوش که هندوانه‌ای در آن ترسیم شده که حداقل به‌لحاظ ظاهر، با آنچه در میوه‌های امروزی می‌بینیم، فرقی ندارد. مصریان باستان از 3500 سال قبل هندوانه‌های اهلی شیرین می‌کاشتند
قرن نوزدهم بود که برگ‌های بوته‌ی هندوانه‌ در یکی از مقبره‌های مومیایی 3500 ساله کشف شد. هنگامی‌که سوزان راینر ، گیاه‌شناسی از دانشگاه مونیخ آلمان، از این برگ‌ها خبردار شد، متوجه شد تجزیه‌و‌تحلیل‌های DNA می‌تواند نشان دهد هندوانه‌های باستانی دقیقا چه خصوصیاتی داشته‌اند. راینر که علاقه‌ی وافری به مطالعه‌ی متون و اسناد علمی کهن دارد، فهمید برخی از این برگ‌ها برای جوزف دالتون هوکر ، گیاه‌شناس مشهور و رئیس وقت باغ گیاه‌شناسی سلطنتی کیو در لندن نیز فرستاده شده‌اند . هوکر از دوستان نزدیک چارلز داروین ، مشهورترین زیست‌شناس تاریخ بود که او نیز از بزرگ‌ترین دانشمندان عصر خود محسوب می‌شود. شایان ذکر است هوکر بنیان‌گذار «گیاه‌شناسی جغرافیایی» یا طبقه‌بندی گیاهان برحسب نواحی جغرافیایی بود.
به‌نظر می‌رسد کشاورزان کمابیش از هزاران سال قبل هندوانه‌های شیرین و آبداری پرورش می‌دادند (سمت راست هندوانه‌ای دراز و کشیده مشاهده می‌شود). مارک نِسبیت ، پژوهشگری از باغ گیاه‌شناسی سلطنتی کیو و یکی از همکاران راینر،‌ از یکی از برگ‌ها نمونه‌برداری کرد. جالب اینکه راینر و همکارانش درابتدا در بازکردن قفسه شیشه‌ای برگ‌ها مشکل داشته‌اند؛ چراکه برگ‌ها از اولین‌باری که در سال 1876 در آن قرار داده شده بودند، دست‌نخورده باقی مانده بودند. بعدها، گیمو چامِسکی ، پژوهشگری از دانشگاه آکسفورد، DNA باستانی را توالی‌یابی کرد. باوجوداین، این تیم فقط توانست جزئی از توالی ژنوم را دریافت کند که خوشبختانه همین بخش کوچک نیز شامل دو ژن ضروری بود که ماهیت هندوانه‌های باستانی را نشان می‌داد. یکی از این ژن‌ها تولید کوکوربتیسنِ تلخ را کنترل می‌کرد و به‌نظر می‌رسید در هندوانه‌ی 3500 ساله جهشی این ژن را غیرفعال کرده بود. بدین‌ترتیب، هندوانه‌های اهلی آن دوره همچون حالا، گوشته‌های شیرینی داشتند. مقاله‌های مرتبط:
زنان در مصر باستان مشاغل مختلفی برعهده داشتند در دوران باستان به کوتوله‌ها و لب‌شکری‌ها احترام گذاشته می‌شد
ژن دیگر آنزیمی بود که موجب تغییر لیکوپن می‌شد؛ یعنی همان رنگ‌دانه‌ای که گوجه‌فرنگی را قرمز می‌کند. این ژن هم به‌وسیله جهشی غیرفعال شده بود؛ به‌همین‌ترتیب، تجمع لیکوپن در هندوانه افزایش یافته و گوشته‌ی میوه قرمز شده بود. بااین‌حال، آنچه پژوهشگران نتوانستند با توالی‌یابی جزئی خود توضیح دهند، اندازه‌ی هندوانه و گِردی یا درازی آن بود؛ اما یکی از نقوش باستانی مصر هندوانه‌ای دراز و کشیده را به‌تصویر کشیده است. درحقیقت، به‌نظر می‌رسد کشاورزان کمابیش از حداقل 3500 سال قبل، هندوانه‌هایی با ویژگی‌‌های امروزی پرورش می‌دادند. افزون‌براین، DNA باستانی نشان داد هندوانه‌ی باستانی به‌ نوعی هندوانه‌ی شیرین با گوشته‌های سفید در منطقه‌ی دارفور در غرب کشور سودان مرتبط است. این موضوع نشان می‌دهد هندوانه را اولین‌بار کشاورزان این منطقه پرورش داده‌اند. سپس، کشت این میوه در امتداد رود نیل به‌سوی شمال آفریقا گسترش یافت و به‌مرور با برخی جهش‌ها گوشته‌ی آن به رنگ قرمز درآمد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/123574/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

دره ای زیبا در ایسلند

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون

شاخ به شاخ عجیب دو ماشین در آزادراه!

نتیجه حواس پرتی پشت فرمون؛ کنترلش و از دست داد!

کتک‌کاری یک مسافر با راننده اتوبوس در آمریکا

رونمایی از فصل جدید «آقای قاضی» با بازی بهزاد خلج

توضیحات جالب سیدجواد هاشمی درباره مد در ایران

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

ژاوی اشک خوان لاپورتا را در آورد

به حذف رئال از لیگ قهرمانان باور دارم

شاگردان محرم آماده برای جدال با پیکان

عنایتی با پیکان جوانان مقابل تیم محرم

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد

پیکان رکورد کاهش سن فوتبال ایران را جابجا کرد!