آریا جوان

آخرين مطالب

معرکه‌ای که «صداتو» راه انداخت و صداوسیما را دنبال خود کشاند! اجتماعی فرهنگی

معرکه‌ای که «صداتو» راه انداخت و صداوسیما را دنبال خود کشاند!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خبرگزاری دانشجو / آنچه عجیب است تقلید صدا و سیما از روی دست همسایه داخلی خود یعنی پلتفرم هاست. دوباره موج بازگشت سلبریتی‌ها آغاز شد و باز هم تلفن‌ها برای تهیه کنندگانی مانند رضائیان به صدا درآمد. 
 محمدحسین سلطانی؛ 10 خرداد 1402 فیلیمو خبر از پخش مسابقه‌ای در حوزه‌ی موسیقی می‌دهد، مخاطب انتظار یک تلنت شو (برنامه‌ی استعداد یابی) دارد؛ مانند آکادمی گوگوش یا شب کوک، اما حامد جوادزاده می‌خواست محصول وارداتی‌ای به بازار رسانه‌ی این مملکت بیاورد به نام صداتو. صداتو دستش را از ابتدا رو کرده و مرجع تقلیدش را برنامه‌ی فرنگی I can see your voice معرفی می‌کند. ادعای صداتو این است که ما میخواهیم این برنامه را ایرانیزه کنیم. اینکه منظور تهیه کننده از ایرانیزه کردن دقیقا چیست، به وضوح محل ابهام است، زیرا عوامل این برنامه حتی از استفاده‌ی واژگان فارسی هم ابا دارند، به عنوان مثال جای واژه‌ی کمک یا کمک کننده از واژه‌ی helper استفاده می‌شود.
صداتو خیلی سریع و پس از حدود 9 ماه خودش مرجع تقلید برنامه‌ای دیگر می‌شود. در اواخر دی ماه خبر می‌آید که سازنده "کتاب باز"، "سیم آخر" و "شب‌های مافیا: زودیاک" یعنی محمدرضا رضائیان می‌خواهد برنامه‌ای به نام معرکه را روی آنتن شبک‌ی سه ببرد.
اولین قسمت معرکه مخاطبان صداتو رو شوکه کرد. معرکه حتی در دکور هم تقلیدی از صداتو است. دکوری مشبک که در هر قسمت شش نفر روی صحنه‌ی آن حاضر می‌شوند. تهیه کنندگان معرکه حتی به خود زحمت نداده اند تعداد شرکت کنندگان را عوض کنند. اگر در صداتو تماشاچیان فریاد می‌زدند "یک دو صداتو" در معرکه این فریاد جایش را به "خودتو به ما نشون بده" داد. البته معرکه یک مقلد صرف نبوده و سعی در خلاقیت نیز داشته است. معرکه شکل کلی برنامه را عوض کرده و به جای برنامه‌ای برای پیدا کردن کسانی که خواننده هستند، برنامه‌ای شده برای تمام زمینه‌های ورزشی و هنری و عملا برنامه را از مدل اصلی خود یعنی برنامه‌ی فرنگی I can see your voice جدا نموده و سعی در ساخت یک برنامه‌ی جدید دارد.
تقلید برای امروز نیست
محمدرضا رضائیان کارگردان معرکه سابقه ساختن مسابقه‌هایی اینچنین تقلیدی را داشته، برنامه‌ی سیم آخر با اجرای رضا رشیدپور تقلیدی از برنامه‌ی اسرائیلی boom! بود، اما آنچه که عجیب است تقلید صدا و سیما از روی دست همسایه داخلی خود یعنی پلتفرم هاست. سیم آخر هم دقیقا در زمان روی آنتن شبکه‌ی سه آمد که عده‌ای از سلبریتی‌ها از آبان ماه 98 با تلویزیون قهر کرده بودند و رضائیان واسطه‌ی آمدن رشیدپور به تلویزیون شده بود. این بار با تغییر ریاست صدا و سیما و بعد از نتیجه نگرفتن برنامه‌هایی همچون پاورقی و سید خندان که به گفته‌ی فرهیختگان آماری زیر 10 درصد ازآن خود کردند. حال دوباره موج بازگشت سلبریتی‌ها آغاز شد و باز هم تلفن‌ها برای تهیه کنندگانی مانند رضائیان به صدا درآمد.
جدای از پانتولیگ که گلزار را به میدان آورد معرکه هم جواد رضویان را وارد میدان کرد. در محتوای برنامه هم ریسکی انجام نشد و تلویزیون سمت کم خطر‌ترین و کم ریسک‌ترین گونه برنامه سازی یعنی مسابقه رفت. مدل برنامه هم به نوعی تقلید از صداتو است. پس در نتیجه باید مخاطب خودش را بگیرد. اما معرکه در بالاترین حد بازدید خود به ده هزار نفر بیننده هم در تلوبیون نمی‌رسد و این در حالی است که عصرجدید در کمترین بازدید‌های خود در فصل سوم برنامه آمار 15 هزار نفری را به ثبت می‌رساند. این موضوع نشان از شکست واضح این برنامه در جذاب مخاطب بعد از حدود دو ماه بودن روی آنتن تلویزیون دارد.
اما دلیل این عدم توانایی در جذب مخاطب چیست؟
روزنامه هفت صبح در گزارشی سعی در پرده برداشتن از این ایرادات دارد: خطر اصلی «معرکه» به تکرار افتادن آن است. اساس برنامه به گونه‌ای است که می‌تواند هر بار از چند استعداد مختلف (ورزشکار، خواننده، آتش‌نشان و ...) بهره ببرد، اما خط کلی مسابقه، ثابت است. به بیان دیگر معرکه سعی داشت با جدا کردن خود از یک برنامه‌ای صرفا در حوزه‌ی آواز مزیت رقابتی‌ای برای خود در مقابل صداتو بسازد و مانند عصر جدید بتواند موجی را ایجاد کرده و مخاطب را جذب کند، اما همین تکثر محتوا نه تنها کمکی به برنامه نکرد بلکه معرکه به یک برنامه‌ای سرگردان تبدیل شد که نهایتا برای هر اجرای شش شرکت کننده‌ی خود بیش از 1 دقیقه زمان ندارد.
دلیل دیگر ضعیف‌تر بودن معرکه نسبت به مرجع تقلید خود یعنی صداتو را باید در مقایسه صحبت‌های تهیه کنندگان این دو برنامه جست. حامد جواد زاده تهیه کننده صداتو در گفت و گویی با قدس بیان می‌دارد که ما از تیر ماه 1401 تا اردیبهشت 1402 در گیر پیش تولید برنامه بودیم و صرفا نزدیک شش ماه پیدا کردن شرکت کنندگان برنامه به طول انجامید. این در حالی است که حمید مراوندی در گفتگو با جام جم تمام زمان به اجرا رسیدن معرکه را چهار ماه عنوان کرد. از طرفی دیگر معرکه حتی بر اساس تبلیغات ابتدایی خود نشان داد که برنامه ایست که تنها می‌خواهد از ظرفیت جواد رضویان استفاده کند و چیزی به نام کمک کننده جایی در فرایند برنامه ندارد. اما صداتو به جز محسن کیایی به عنوان مجری از چهار کمک کننده نیز استفاده کرده که آن‌ها سرعت و قدرت برنامه را به وضوح افزایش داده اند.
اما آنچه که تفاوت اصلی را میان صداتو و معرکه رقم میزند داشتن روایت و قصه است. معرکه فاقد هرگونه روایت و قصه‌ای که مخاطب را با رقابت کنندگان همراه کند. معرکه به مانند مسابقات دهه شصت تلویزیون دو گروه را مقابل یکدیگر قرار می‌دهد، اما در صداتو قصه‌ی آدم‌ها و مسئله‌ای را که می‌خواهند برای آن پول و جایزه را صرف کنند مهم است. شاید بتوان گفت چیزی که باعث جذابیت عصر جدید و مسابقات از این قبیل می‌شود، همین موضوع است. در صداتو مخاطب با شرکت کننده‌ی مسابقه همراه می‌شود و با او همزاد پنداری می‌کند. این موضوع تفاوت آثاری مانند سیم آخر و معرکه را با صداتو و عصر جدید مشخص می‌کند. حال باید دید آیا معرکه با این میزان از مخاطب و این ایرادات فنی و محتوایی به فصل دوم خود خواهد رسید و آیا گرته برداری صدا و سیما از پلتفرم‌ها ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر؟

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1312539/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ازدواج مرد 100 ساله با زن 102 ساله در خانه سالمندان/ عکس

بازسازی سکانس معروف زنده یاد علی سلیمانی توسط دخترش

عکس جدید بازیگر پدر سالار و همسر مشهورش

چهره‌ها/ بازیگر مشهور سریال بچه‌مهندس پدر شد

تصویری از المیرا شریفی مقدم در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در رسانه ملی

احتمال سقوط یونایتد به لیگ کنفرانس

رونالدو برای فینال با الهلال هم استراحت نکرد!

کمپانی نرسیده جنجالی شد؛ پارتی‌بازی ممنوع!‏

یونایتد مثل بایرن؛ سراغ هر کس می‌روند نه می‌شنوند

انتخاب اسلوت؛ اولین دستیار مربی هلندی مشخص شد

گل تماشایی رونالدو که به دلیل آفساید مردود شد

واکنش یوفا به دادگاه مادرید؛ سوپرلیگ مرده است

آلگری درباره ستاره جنجالی یووه؛ او الگو شد!

خشم تمام نشدنی از مسی؛ پول‌مان را پس بدهید!

آماری که بلای جان استقلال شد!

آیا زنان به خواب بیشتری نسبت به مردان نیاز دارند؟

نگرش متفاوت به سختی های زندگی

نقش شهید امیرعبداللهیان در حل مشکلات تیم ملی فوتبال به روایت سخنگوی دولت

نادری: رئیس مجلس باید رئیس مجلس بماند

ادای احترام راهپیمایان یمنی به شهید رئیسی و امیرعبداللهیان

نیکی هیلی: عملیات 7 اکتبر کار ایران، روسیه و چین بود

واکنش رسانه‌های خارجی بعد از شهادت رئیس‌جمهور با ایجاد کلید واژه «بحران»

جزئیات فرمانده سابق سنتکام از ترور سردار سلیمانی: فکر می‌کردند با این کار، ایران پای میز مذاکره می‌آید

دیدار علی باقری با نخست‌وزیر سابق عراق

بروجردی: جلسه فراکسیون مستقلین برای تعیین کاندیدای انتخابات هیئت‌رئیسه مجلس به نتیجه نرسید

عکس دست دادن دو نماینده زن و مرد مجلس دوازدهم؛ ماجرا چه بود؟

بزرگترین خدمت شهید آیت‌الله رئیسی به نظام، بازگشت به رویکرد اوایل انقلاب است

ردمی K80 پرو قدرتمندترین گوشی میان‌‌رده 2024 خواهد بود

اپل سال‌ها قبل یک بازی جالب ساخته بود؛ اما هرگز آن را منتشر نکرد

اپل در سال 2024 احتمالاً 9 میلیون آیپد پرو OLED روانه بازار خواهد کرد

گوناگون/ «ونگوگ» در مسجد نصیرالملک!

گاومیش آمریکایی با بلندترین شاخ جهان!

مهارت عقاب طلایی در شکار

طولانی ترین پل شیشه ای معلقِ ایران در کردستان

آبشار هاواسو؛ یکی از زیباترین آبشارهای جهان در ایالات متحده آمریکا

نمایی زیبا از روستای گوغر با قدمت چندین هزار ساله

بساط زیبای انبه در چیانگ مای تایلند

تا به حال روباه تبتی دیده اید؟

آبشار Cündure Uçansuدر آنتالیا

خواهرشوهر خوب گلی‌ست از گلهای بهشت

بهترین فیلم‌های تابستان 2024 که حتما باید ببینید

مهران رجبی در سوگ رئیسی شوکه شد

این چه طرز صحبت کردنه؟!

حضور کمدین قدیمی در مراسم یادبود رئیسی

دورتموند، رئال مادرید را مو به مو شبیه‌سازی کرد

جشن باشکوه قهرمانی گالاتاسرای با هواداران

تایید ستاره هلند: یورو را از دست دادم

حذف نادال در دور اول برای نخستین بار

رقابت نفس گیر پرسپولیس و استقلال برای قهرمانی این فصل

ثابت‌ایمانی پس از جراحی مرخص شد