آریا جوان

آخرين مطالب

حسین ایمانی جاجرمی: جدایی‌گزینی طبقاتی در محلات به چند پاره شدن جامعه می‌انجامد / شهرسازی و معماری نادرست مردم را به انزوا سوق می‌دهد گفتگو

  بزرگنمايي:

آریا جوان - یک جامعه‌شناس جدایی‌گزینی طبقاتی در محلات و شهرها را عنصر مهمی در چند پاره شدن جامعه و سوق دادن افراد به سمت انزوا دانست.


سرویس معماری هنرآنلاین: حسین ایمانی جاجرمی جامعه‌شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، پیوند بین حوزه جامعه‌شناسی و معماری و شهرسازی را امری بدیهی خواند و در این‌باره به خبرنگار هنرآنلاین گفت: پیوند بین حوزه‌های علمی در روزگار فعلی امری بدیهی و مسلم است این در حالی است که با بحث‌های مطرح شده کنونی، جامعه‌شناسی به نحوی مکمل و حتی هدایت‌کننده بحث‌های معماری و شهرسازی به شمار می‌رود.
او افزود: در کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی اثر خانم جین جیکوبز و جنبش شهرگرایی نوین که به راه افتاده، همواره بحث بر این بود که تعاملات اجتماعی در محلات، شهرها و ... چقدر در زندگی انسان‌ها تأثیرگذار هستند. در واقع اگر ما بعد انسانی را نادیده بگیریم، یقیناً اجتماع تسلیم قدرت‌های مکانیکی می‌شود.
این جامعه‌شناس تصریح کرد: اخیراً در آمریکا کتابی با عنوان "کاخ‌هایی برای مردم؛ چگونه زیر بنای اجتماعی می‌تواند به نبرد با نابرابری و قطبی شدن و زوال زندگی مدنی کمک کند" از اریک کلایننبرگ؛ استاد جامعه‌شناسی در آمریکا منتشر شده است. او در این کتاب به این موضوع می‌پردازد که اساساً راه درمان مؤثر برای خشونت، اختلافات، تضادهای موجود در شهر و حتی تغییرات اقلیمی و موج‌های مخرب، در زیرساخت‌های اجتماع نهفته است که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در واقع این جامعه‌شناس بر این مسئله تأکید دارد که با استفاده از بافت و زیربنای اجتماعی مناسب می‌تواند جامعه را به سمت بهتری از نظر رفتاری و اجتماعی سوق داد.
ایمانی جاجرمی، نادیده گرفته شدن جامعه‌شناسی در عرصه شهرسازی و معماری را امری بدیهی خواند و گفت: به طور حتم باید درباره ایران مطالعات بیشتری انجام شد تا پاسخی کاملاً علمی به مسئله جایگاه جامعه‌شناسی در عرصه معماری و شهرسازی ایران بدهیم؛ اما بدیهی است که شهرسازی و معماری در ایران تسلیم پول و تجاری‌سازی شده است؛ بنابراین توجه به ابعاد انسانی و زیرساخت‌های اجتماعی در آن رعایت نمی‌شود.
او بر لزوم وجود فضاهای عمومی برای معاشرت مردم تأکید کرد و افزود: شرایط کنونی ما به نحوی است که اغلب ما حسرت فضاهایی مانند بلوار کشاورز را داریم که در آن شرایط مناسبی مانند پیاده‌روهای عریض، فضای سبز، آب، درخت و... وجود دارد و امکان پیاده‌روی را برای عموم مردم فراهم می‌کند. این در حالی است که ما می‌بینیم علی‌رغم حرف‌هایی که درباره اهمیت جمعیت پیاده در شهر زده می‌شود، فضاهایی که در توسعه جدید ساخته می‌شوند، دارای چنین استانداردهایی نیستند و عموماً به شکلی منقطع هستند.
این جامعه‌شناس خاطرنشان کرد: شرایط در شهرهای ما به گونه‌ای است که فضاها برای پیاده‌روی و حتی اتصال مناطق به یکدیگر کاملاً منقطع هستند در حالی که در کشورهایی مانند آمریکا و تمام دنیا، محلات به یکدیگر متصل می‌شوند.
ایمانی جاجرمی، جداسازی محلات از یکدیگر را دارای آسیب اجتماعی دانست و گفت: نگاه منقطع به محلات و شهرها به جدایی‌گزینی طبقاتی و چند پاره شدن اجتماع می‌انجامد در حالی که وقتی فضاها و زیرساخت‌ها را به یکدیگر متصل کنیم، فضایی در اختیار مردم قرار داده‌ایم که در مواقع بحران به داد یکدیگر برسند.
او ادامه داد: ما در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که تغییرات اقلیمی و بلایای طبیعی امری مسلم است بنابراین در تمام دنیا باید منتظر بحران‌های غیرمنتظره باشیم به خصوص در ایران که مسئله زلزله امری جدی است. در چنین شرایطی قطعاً باید به این فکر باشیم که مردم بیشتر با یکدیگر تعامل داشته باشند تا در مواقع بحران که عملاً تکنولوژی و بسیاری از بحث‌های زیرساختی وجود ندارند، مردم بتوانند به یکدیگر کمک کنند.
این جامعه‌شناس، شهرسازی و معماری را عنصر مهمی در سلامت روحی جامعه دانست و بیان کرد: به طور حتم نحوه شهرسازی و معماری بر عملکرد مردم در جامعه تأثیرگذار است. در واقع بین سلامتی و پیوندهای اجتماعی یک ارتباط عمیق وجود دارد؛ بنابراین باید فضاهایی را برای نزدیک کردن و تعامل مردم مدنظر قرار دهیم.
ایمانی جاجرمی ادامه داد: بخشی از مشکلات جامعه امروز ما به شهرسازی و معماری مربوط است زیرا سیاست‌هایی چون جدایی‌گزینی در پیش گرفته شده که عملاً به افزایش خشونت می‌انجامد. در واقع یک شهرساز باید به عنوان رهبر تصمیم‌گیری در عرصه شهری بداند که اولویت نخست در هر شهری، بحث تحرک است؛ بنابراین باید فضاهای پیاده را مدنظر قرار دهد؛ زیرا به واسطه چنین فضاهایی امکان آشنایی افراد با یکدیگر و شکل‌گیری دوستی‌های عمیق امکان‌پذیر می‌شود که می‌تواند در مواقع بحران بسیار مفید واقع شود.
او افزود: اگر اولویت‌های نخست در شهرهای‌مان فضاهای خصوصی باشد، مردم به سمت انزوا سوق پیدا می‌کنند و در آن غرق می‌شوند. این مسئله با وجود رسانه‌های اجتماعی که بیشتر مردم را به سمت انزوا و تنهایی برده‌اند، می‌تواند برای جامعه خطرناک باشد.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: باید یک بازاندیشی در فضاهای شهرسازی و معماری داشته باشیم ضمن اینکه ضروری است دانشکده‌های مشترکی نیز در این بخش ایجاد کنیم تا رشته‌هایی چون جامعه‌شناسی و معماری و شهرسازی بتوانند با یکدیگر در ارتباط بیشتری باشند. ارتباط این رشته‌ها با یکدیگر امری ضروری است زیرا بحران‌های شهری هم‌اینک نیز آشکار شده و نیازمند بازبینی و راه‌حل‌های درست است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/161524/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

لحظات حساس از نجات نوزاد 3 روزه توسط هلال احمر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران