آریا جوان

آخرين مطالب

نبود آمار واقعی و بی‌توجهی به صنایع خلاق؛ معضلات سیاستگذاری فرهنگی اندیشه

  بزرگنمايي:

آریا جوان-

به گزارش روز دوشنبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، پژوهش طراحی الگوی ارزیابی و انتخاب روش‌های آینده‌نگاری در چرخه سیاست‌گذاری فرهنگی به کوشش دکتر سعید خزائی (استاد راهنما)، استاد دانشگاه و آینده‌پژوه و امیررضا نقش (مجری‌ طرح) انجام و با تلاش معاونت پژوهشی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شده است. نقطه عزیمت این پژوهش طراحی الگوی ارزیابی و انتخاب روش‌های آینده‌نگاری در چرخه سیاست‌گذاری فرهنگی به روش ترکیبی (آمیخته) است. جامعه آماری این پژوهش در دو سطح کیفی و کمّی به ترتیب شامل 15‌ نفر از متخصصان فرهنگ و آینده‌پژوهی و 70 نفر از متخصصان موضوعی بوده است. بخش اول به شیوه نمونه‌گیری هدفمند تا سطح اشباع داده‌ها و بخش دوم با استفاده از فرمول نمونه‌گیری کوکران تعداد 60 نفر به‌عنوان حجم نمونه انتخاب شده است.

مهمترین سؤالات پژوهش 
 الگوی ارزیابی و انتخاب روش‌های آینده‌نگاری در چرخه سیاست‌گذاری فرهنگی؛ شاخص‌های ارزیابی و انتخاب روش‌های آینده‌نگاری در هر یک از مراحل چرخه سیاست‌گذاری فرهنگی و روش‌های آینده نگاری بهینه در هر یک از مراحل چرخه سیاست گذاری فرهنگی از جمله سوالات پژوهش یادشده بوده اند.
در حقیقت کاربست آینده‌نگاری در حوزه برنامه‌ریزی یک مزیت رقابتی برای نهاد سیاست به‌شمار می‌آید و از سوی دیگر به‌ دلیل جایگاه ویژه گفتمان فرهنگی در عصر جدید در سیاست‌گذاری فرهنگی همچنین جایگاه ویژه آن در چشم‌انداز ایران، افزون بر این به‌ دلیل پیچیدگی‌های سیاست‌گذاری فرهنگی، آینده‌نگاری در حوزه فرهنگی ضرورت انکارنشدنی است. مساله‌مندی سیاست فرهنگی از منظر آینده‌نگاری قابل لمس است؛ رسیدن به آینده مطلوب از منظر سیاستگذاران فرهنگی از یک‌سو نیازمند دانستن وضع موجود فرهنگ و ازسوی دیگر نیازمند مطالعه احتمال وقوع رویدادهای آتی است. 


نتایج پژوهش
حوزه قلمرویی پژوهش حاضر، سیاستگذاری، خاصه در حوزه فرهنگ است؛ از این منظر نوع نگرش به فرهنگ می‌تواند تعیین‌کننده ماهیت روش استفاده در تدوین سیاست باشد که خمیرمایه وجود کنش‌ها، ارزش‌ها، هنجارها، نهادها و باورهای یک جامعه است که از آنها با عنوان فرهنگ یاد می‌شود. نظام عمومی کنش به‌ نحوی ترتیب یافته که فرهنگ یک جامعه نظام اجتماعی آن را هدایت و کنترل می‌کند، نظام اجتماعی، سیستم شخصیتی اعضای جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد و جهت‌گیری کنش را مشخص می‌کند. سیاستگذاری فرهنگی نیز برای نیل به اهداف خود به تغییر از طریق تحول ارزشی بیشتر امیدوار است تا تحولات ناشی از فناوری که گاه دوام چندانی ندارند.
1. شاخص‌هایی همچون قلمرو، تجهیزات، نیروی انسانی و زمان می‌توانند برای کلیه روش‌های آینده‌نگاری ملاک عمل قرار گیرند. بر این اساس پیشنهاد می‌شود برای روش‌های آینده‌نگاری این شاخص‌ها به‌ عنوان شاخص‌های ثابت در تمام قلمروهای موضوعی مدنظر قرار گیرند.
2. اکثر پژوهش‌های انجام شده به موضوعاتی؛ همچون فناوری، علم و حوزه‌هایی با کارکردهای ملموس، پرداخته‌اند؛ در حالی‌که ضرورت ایجاب می‌کند با توجه به اهمیت مضاعف موضوع فرهنگ در گفتمان غالب سیاست ایران و احتمال روند رو به رشد سازه‌های فکری معطوف به تقویت فرهنگ در آینده، توجه به این موضوع بیشتر شود و در حوزه‌های مختلف فرهنگی به‌ صورت خرد و میانه موضوعات مختلفی برای بررسی با رویکردهای آینده‌نگاری ملاک نظر قرار گیرد. به‌گونه‌ای که در کوتاه‌ترین زمان بانک تحقیقات معطوف به آینده در این حوزه نیز همپای تحقیقات صنعتی و فناورانه رشد یابد.
3. با توجه به یافته‌های پژوهش در خصوص رتبه‌بندی روش‌های آینده‌نگاری در مرحله تشخیص مساله از آنجا که روش‌های پویش محیط، تحلیل روند، مرور ادبیات و تحلیل سوات/ SWOT در صدر روش‌ها قرار گرفتند پیشنهاد می‌شود به‌ دلیل خاصیت تأکید استنادی و منابعی این روش‌ها در حوزه فرهنگ بانک اطلاعات داده‌ای تهیه شود.

یکی از مهمترین معضلات در حوزه سیاستگذاری فرهنگی در ایران، فقدان اطلاعات و داده‌های واقعی در زمینه فرهنگی است؛ برای مثال نرخ اشتغال در حوزه‌های فرهنگی، سهم بروندادهای فرهنگی و تولیدات آن در تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده محصولات فرهنگی در ایران همچنان مبهم و محاسبه‌نشده است. 

یکی از مهمترین عرصه‌ها در حوزه مطالعات و سیاست‌های فرهنگی در کشورهای پیشرفته مقوله صنایع خلاق فرهنگی است، موضوعی که در ایران نسبت به آن توجه جدی صورت نگرفته است. این مهم زمینه رشد صنایع فرهنگی را به‌ صورت زیرزمینی فراهم کرده است، از این‌رو آینده‌نگاری از طریق روش‌های منتخب در این مرحله نیازمند وجود بانک‌های اطلاعات کافی و مناسب است و پیشنهاد می‌شود نهاد سیاستگذار در این زمینه از طریق استخراج عناصر صنایع فرهنگی خلاق از زیرزمین و هدایت آن به شکل رسمی و سازماندهی شده امکان آینده‌نگاری از طریق مطالعه محیطی و استنادی را فراهم آورد.
4. باتوجه به یافته‌های پژوهش پیشنهاد می‌شود از آنجا که روش‌های موجود خاصیت‌های مشارکتی بیشتری دارند سهم مشارکت خبرگان در فرآیندهای تصمیم‌گیری بیشتر شود. منظور از خبرگان در فرایند سیاستگذاری فرهنگی صرفاً خبرگان سیاسی نیست، خبرگان سیاسی به بسیاری بدیل‌های فرهنگی را به‌ دلیل مصالح سیاسی بی‌مهری می کنند. بهتر است از طریق سازوکار توسعه دموکراسی فرهنگی در سطح خبرگان و حتی دگراندیشان فرهنگی فضای گفت و شنود مؤثرتری در این عرصه حاکم شود.
5. فقدان صلاحیت‌های مدیریتی و ضعف ساختاری و محتوایی در حوزه فرهنگ از مهم‌ترین دلایل ضعف و ناکارآمدی سازمان‌های فرهنگی سیاستگذار در زمینه سیاستگذاری فرهنگی است که بی‌توجهی به صلاحیت‌های مدیریتی، ضعف در حوزه تصمیم‌گیری بازخوردهای جبران‌نشدنی در عرصه فرهنگ همراه دارد. زمانی که در مورد تبیین مساله‌، شیوه حل و هدف آن توافق وجود داشته باشد از مدل‌های عقلایی تصمیم‌گیری استفاده می‌شود که در این شرایط میزان اطمینان بالا بوده و همه چیز قابل پیش‌بینی است؛ به عبارت صریح‌تر مدیریت در این حالت میزان ریسک و خطر کمی را تحمل می‌کند؛ درحالی که تصمیم‌گیری‌ها در حوزه فرهنگی صرفاً نمی‌تواند متکی بر عقلانیت باشد، از این‌رو عموماً حالت ائتلافی در تصمیم‌گیری اتفاق می‌افتد که مدیران سازمان‌ها گرایش بالایی به حاکمیت بر فرآیند تصمیم‌گیری داشته به‌رغم تخصص ناکافی در خصوص مساله فرهنگی تمایل زیادی به سیاسی‌کاری و مذاکرات پشت پرده برای دست‌یابی به راهکار رضایت‌بخشی سیاسی از خود نشان دهند؛ در سازمان‌های فرهنگی که ذینفعان آن تمام افراد جامعه هستند توجه به تمام جنبه‌های یک تصمیم اهمیت دارد. ممکن است تصمیمی که از بعد نظری کاملاً عقلایی به نظر می‌رسد در عمل از عقلانیت کافی برخوردار نباشد.
6. در زمینه آموزش مدیران و تصمیم‌گیرندگان عرصه سیاستگذاری فرهنگی به مقوله مهمی همچون صلاحیت‌های فرهنگی توجه جدی شود. توجه به دانش میان‌فرهنگی، مهارت‌های میان‌فرهنگی، تنوع نیروی انسانی در سازمان‌های فرهنگی، توسعه آموزش‌های حرفه‌ای، بهبود هوش فرهنگی؛ از جمله راهکارهای پیشنهادی برای تحقق این امر است.
7. توجه جدی به مقوله ارزیابی عملکرد سازمان‌های فرهنگی صورت گیرد تا روش‌های آینده‌نگاری در این مرحله بهبود یابد. در این زمینه توجه به شاخص‌های ذیل مهم است: شاخص‌های اثربخشی (میزان نیل به اهداف تعیین شده براساس رویکردهای مختلف)، میزان دسترسی و بهره‌مندی از منابع (مالی، اعتباری، انسانی و....)، فرآیند های درونی (رضایت، تعلق، خلاقیت، کارآفرینی سازمانی و....)، نتایج (کالاها، خدمات و محصولات فرهنگی)، رضایت ذینفعان (اجتماع، حاکمیت، سهام‌داران و...)، عرصه‌های رقابتی (سهم بازار و....)، شاخص‌های کارایی (میزان منابع مصرف شده برای دستیابی به نتیجه)، مقدار کار انجام شده در ازای منابع صرف شده، میزان استانداردسازی فعالیت‌ها و میزان سنجش‌پذیرکردن فعالیت‌ها. متن کامل پژوهش را اینجا ببینید.


لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/169034/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

لحظات حساس از نجات نوزاد 3 روزه توسط هلال احمر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران