آریا جوان

آخرين مطالب

به مناسبت آغاز شدن هفته تهران؛

پایتخت به روایت اولین‌هایش / از پیتزا داوود و رستوران مسلم تا تکیه نفرآباد و گورستان حسن‌آباد خواندنی

  بزرگنمايي:

آریا جوان - بستنی اکبر مشتی تهران، اولین بستنی فروشی کشور بوده که بیشتر از 70 سال پیش یعنی در سال 1318 هجری شمسی و در نزدیکی میدان معروف راه آهن راه‌اندازی شد.

به گزارش خبر فوری ، از 12 تا 18 مهرماه هفته تهران است و برنامه‌های متعددی به این مناسبت برگزار می‌شود. شاید اغراق نباشد اگر بگوییم در این سالها نسبت به گذشته تهران کم‌لطفی‌های بسیاری شده است. بسیاری ظاهر لوکس، مرکزیت تجاری و اهمیت سیاسی تهران را در نظر می‌گیرند اما توجهی به تاریخ تهران ندارند.
تهران یکی از شهرهای نسبتا قدیمی ایران و پر از آثار تاریخی و سنتی است، چراکه تقریبا از ابتدای تاسیسش (به عنوان شهر) پایتخت ایران بوده. تقریبا به همین دلیل، می‌توان تهران را (در کنار تبریز) شهر اولین‌ها بدانیم. پر واضح است که به علت مرکزیت سیاسی و اقتصادی تهران، عمده اولین پدیدارهای مدرن ابتدا در این شهر به وجود آمده و رشد کرده اند. در این گزارش به برخی از اولین مراکز و پدیدارهای کلان شهر تهران اشاره می‌کنیم.
اولین تکیه عزاداری تهران
تکیه نفرآباد ری، قدیمی ترین تکیه باقی مانده تهران امروز است. تکیه نفرآباد در محدوده شهرری امروزی در منطقه 20، در محله ای به همین نام قرار گرفته است. خیمه سفید تکیه بزرگ و تاریخی نفر آباد بعد از سیصد و اندی سال هنوز هم در اول ماه محرم بالا می رود. در حدود 400 سال پیش عده ای از نفرآبادی‌ها ستون خیمه ای را برای عزاداری سالار شهیدان برافراشتند که پس از گذشت سال های سال هنوز هم پابرجاست.

اولین پیتزافروشی تهران
دقیقا مشخص نیست اولین پیتزا فروشی تهران کجاست اما بسیاری معتقدند پیتزا داوود اولین رستورانی است که اختصاصا پیتزا می‌فروخته است. این رستوران کوچک داخل یک کوچه باریک در منطقه مرکزی تهران قرار دارد.

اولین بستنی فروشی تهران
بستنی اکبر مشتی تهران، اولین بستنی فروشی کشور بوده که بیشتر از 70 سال پیش یعنی در سال 1318 هجری شمسی و در نزدیکی میدان معروف راه‌آهن راه‌اندازی شد. اکنون شعبات بسیاری از این بستنی فروشی در تهران وجود دارد اما شعبه اصلی اکبر مشتی همچنان در راه آهن فعال است.

قدیمی ترین فست فودی تهران
اولین ساندویچی تهران دقیقا مشخص نیست‌؛ چرا که با ورود فرهنگ مدرن به تهران و از دهه 50 ناگهان فست فودی‌های بسیاری در این شهر دایر شد. با این حال، می‌توان گفت که ساندویچ فریدون که خیلی ها آن را با نام فانتزی "فری کثیف" می‌شناسند یکی از اولینها است.
فری کثیف در خیابان نیلوفر منطقه 7 شهرداری تهران قرار دارد که شب ها به خصوص عصرهای آخر هفته، مشتریان زیادی را به سمت خود می کشاند.

اولین رستوران‌های تهران
اغلب رستورانهای قدیمی تهران در مرکز شهر وبه خصوص اطراف بازار به وجود آمده اند. رستوران مسلم یکی از این رستوران‌هاست. گردن و ته چین رستوران مسلم در بازار تهران، یکی از نوستالژی‌های شکم‌گرد‌های حرفه ای پایتخت است. رستورانی که هنوز پس از سالها، مرام و منش و کیفیت خود را حفظ کرده و صف‌های طولانی روبروی این رستوران مطرح شهر، خود نشان دهنده ظرفیت کسب و کار پایدارش است.
رستوران البرز یکی دیگر از چلوکبابی های معروف تهران از پیش از انقلاب بوده و هیچ شعبه‌ای در تهران و ایران ندارد. اگر به خیابان سهروردی شمالی بروید، چلوکبابی البرز با همان تابلوی پیش از انقلاب خودنمایی می کند.
به جز این دو، رستوران نائب و شرف را هم می‌توان از اولین رستورانهای نیمه سنتی و مدرن تهران و قدیمی دانست.

اولین مسجد تهران
مسجد جامع بازار، کهن سال ترین مسجد تهران است که قدیمی ترین شبستان آن شاید بیش از حدود هزار سال عمر دارد که به شبستان آیت الله شاه آبادی معروف است. شبستان دوم آن، شبستان عتیق است که بیش از 700سال عمر دارد و شبستان گرم خانه که در طول قبل از انقلاب و در زمان طاغوت به عنوان گرم خانه بودند. این مسجد در خیابان 15خرداد قرار دارد.

اولین برجهای مسکونی تهران
احتمال زیادی وجود دارد که برج های دوقلوی سامان اولین برج مسکونی تهران باشند. در سال 1349 ساخت برج های سامان به پایان رسید. این برج ها از دو بلوک تشکیل شده است. هرکدام از بلوک‌ها شامل 22 طبقه است. هرکدام از بلوک‌ها سه‌طبقه پارکینگ و مجتمع تجاری دارند. زیربنای در نظر گرفته‌شده برای بلوک اول بیشتر از بلوک دوم است. متراژ 600 متری هر طبقه به 4 یا 7 واحد مسکونی تبدیل‌ شده و طبقه اول و آخر برج ها به‌صورت دوبلکس ساخته ‌شده است. ابتدا بنا بود تا بلوک اول تجاری و بلوک دوم مسکونی باشد اما بعدها کاربری هر دو بلوک مسکونی شد.

اولین گورستانهای تهران
تا پیش از ناصر الدین شاه، گورستان تهران در میدان حسن‌آباد فعلی در منطقه‌ 12 و بیرون شهر بود و به جای ایستگاه آتش‌نشانی کنونی، نخستین گورستان تهران جا خوش کرده بود. معروف‌ترین چهره عهد قاجار که در این گورستان به خاک سپرده شد، پهلوان اکبر خراسانی بود که در سال‌1348 که خیابان را تعریض کردند، سنگ قبرش هویدا شد. آن زمان بنا بود در محل قبر به یاد پهلوان اثر نمادینی از کشتی پهلوانی و ورزش باستانی قرار دهند که این طرح عملی نشد و به دست فراموشی سپرده شد.
بعد از این قبرستان می‌توان از ابن بابویه شهرری نام برد. ابن‌بابویه نخستین گورستان شهرری و دومین گورستان تهران است که بسیاری از مشاهیر ایران در آن دفن هستند. نام این گورستان برگرفته از نام محمد‌بن‌بابویه معروف به شیخ صدوق، یکی از فقها و دانشمندان شیعه است که آرامگاه او در آنجا واقع شده‌است. براساس گزارش‌ها و مستندات تاریخی، پیش از زمان ناصرالدین‌شاه، گورستان ابن‌بابویه کشتزار و باغ بسیار وسیعی بوده است اما در پی کشف جسد سالم فردی در سردابی زیر آن باغ و به دست آمدن سنگی درون سرداب که آشکارا نشان می‌داد که پیکر از آن شیخ صدوق است که بیش از 800‌ سال پیش از تاریخ کشف، درگذشته است، بی‌درنگ بقعه‌ای بر آن مزار احداث کرده‌اند.

اولین بیمارستان تهران
بیمارستان سینا اولین بیمارستان تهران است. بعد از مراجعت ناصرالدین شاه از سفرهای اروپایی که به شدت تحت تاثیر پیشرفت های صنعتی اروپا قرار گرفته بود، با مشاهده بیمارستان های فرنگی دستور داد تا مریضخانه ای به سبک اروپایی در دل شهر تهران دایر کنند که در واقع آغازی برای گسترش علم طب شناسی شد. مشیرالدوله صدراعظم وقت، علی قلی میرزا اعتضادالسلطنه و ناظم الاطبا نفیسی (پزشک و مولف فرهنگ بزرگ فارسی به فارسی) مامور انجام این کار شدند. مریضخانه موردنظر در سال 1251 ه.ش با نام «مریضخانه دولتی» با 400 تخت با سه ساختمان مجزا در خیابان امام خمینی (سپه سابق) نرسیده به میدان حسن آباد (هشت گنبد) تاسیس شد. به گفته قدیمی ترین پرستار بیمارستان براساس اسناد موجود در یکی از ساختمان های بیمارستان در یک سال اول تاسیس بیش از 2500 بیمار، معالجه شدند.

اولین سالن سینمای تهران
اولین سالن سینما در تبریز تاسیس شد. سینما «سولی» را کاتولیک ها زمستان 1279 در تبریز راه اندازی کردند. این سینما صد نفر ظرفیت داشت و روزی یک بار فیلم نمایش می داد. اولین سینمای تهران هم سینما گراند هتل در خیابان لاله زار بود. بسیاری از سینماها و تئاترهای تهران پیش از انقلاب در خیابان لاله‌زار قرار داشتند. زمانی حدود پانزده سینما در این خیابان بود.
حالا اما سینماها تخریب شده‌اند؛ یا پاساژ‌های مختلف جای آن‌ها را گرفته‌اند یا ساختمان آنها در هیاهوی بازار لوازم الکتریکی به دست فراموشی سپرده شده است.
"رادیو سیتی" که 40 سال پیش اولین فیلم سه بعدی را در ایران نمایش داد دیگر سینمای قدیمی تهران است. این سینما اوایل انقلاب سال 57 به آتش کشیده شد. طراح این سینما حیدر غیابی، از پیشگامان معماری نوین ایران بود.

اولین تماشاخانه تهران
تماشاخانه سنگلج قدیمی‌ترین سالن‌نمایش تهران است که در محله سنگلج، در خیابان بهشت و در ضلع جنوبی پارک شهر قرار دارد. تماشاخانهٔ سنگلج در اوایل دههٔ 1340 با زیربنای 1034 مترمربع و در کنار باغ سنگلج توسط مهندس بابائیان ساخته شد و به وزرات فرهنگ و هنر وقت واگذار شد. این تماشاخانه که در ابتدا 25 شهریور نام داشت، در مهرماه سال 1344 همراه با اولین جشنواره نمایش‌های ایرانی افتتاح شد و همین زمان بود که پهلوان اکبر می‌میرد در این تماشاخانه به نمایش درآمد.

اولین دبیرستان تهران
دبیرستان ماندگار البرز که به کالج آمریکایی ها شناخته شده، از دبیرستان‌های قدیمیِ شهر تهرانِ که جزء نخستین نمادهای آموزشی جدید در ایران هم هست. این دبیرستان به خاطر نمای رشته کوه البرز که درست پشت ساختمانش قرار گرفته، البرز نامیده شده است.
افراد سرشناس و مشهوری از این مدرسه فارغ التحصیل شده اند. از جمله همایون خرم، صادق چوبک، عادل فردوسی پور و جمشید مشایخی.

قدیمی‌ترین نانوایی تهران
قدیمی ترین نانوایی در محله تجریش (تهران) قرار دارد. تاریخ این عکس در گذر چهارراه حسابی به سال 1337 برمی‌گردد. شاطر نانوایی «ابوالفضل آقابزرگی» بود که شهید شده و اکنون خیابانی به نام این شاطر خوشنام نامگذاری شده است. این نانوایی بعد از واقعه سیل تجریش، شلوغ‌تر از همیشه شد و اهالی باید ساعت‌ها در صف می‌ایستادند تا بتوانند نان بخرند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/188824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

استفاده هکرها از دستگاه‌های سیسکو برای جاسوسی

گوناگون/ در این شهر هیچ کولری روشن نمی‌شود!

کشتن کفتار توسط شیرهای عصبانی

گفت و گوی دو خواهر کول بر در سریال نون خ 5

اختلافی که پس از سال‌ها فیتیله‌اش روشن شد!

گل قیچی دیدنی جانلوکا اسکاماکا به فیورنتینا

استعلام مهم تراکتور منفی شد

شمسایی: ازبکستان رویای فراتر از آسیا دارد

پرسپولیس به راحتی آلومینیوم و سپاهان را شکست می دهد

لیورپول با این وضع جایی در کورس قهرمانی ندارد

رکورد لیگ برتر شکست؛ بیشترین گل زده تاریخ

راه‌و‌رسم مقابله با قُلدرها

علی لاریجانی پیام داد

مهاجری خطاب به ذوالنور: از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب‌کشی کنید

نقوی حسینی: پایداری‌ها از اصطلاح «پشم» خیلی ناراحت شدند

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

واتس‌اپ به ارسال پیام به شماره‌های ذخیره نشده و ورود با فیس‌آی‌دی مجهز می‌شود

حرکت جنون‌آمیز مرد جوان وسط خیابان؛ نشستن روی سقف خودرو!

تعادل موقع موتور سواری یعنی این!

طلوع زیبا و بارانی همراه با صدای نقاره‌ها در حرم مطهر رضوی

سرگشتگی و یاس یک فضانورد

پوستر جدید فیلم سینمایی سال گربه منتش شد

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

صالح: دیدار با قرقیزستان بهترین بازی تیم ملی فوتسال بود

سپاهان نمی‌تواند استقلال ملاثانی را دست‌کم بگیرد!

تیم دانشجویان ایران در راه مسابقات جهانی

جبران فرصت‌های سوخته در رفسنجان

بازداشت یک نوجوان به ظن تدارک حمله تروریستی در المپیک

حذف تیم‌های ریکرو مردان و زنان ایران در کاپ جهانی شانگهای

ناراحتی سپاهانی‌ها از موضع‌گیری جدید در آنتن

نیمه‌نهایی با ازبکستان: همه چیز به نفع ایران

از قدرت و جذابیت لیگ ایتالیا غافلگیر شدم!

گفتگوی آخرین خبر با بانوی ورزش ایران

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

گلکسی زد فلیپ 5 از یک قابلیت هوش مصنوعی One UI 6.1 محروم است

در صورت بلعیدن اجسام خارجی توسط کودکان چه واکنشی باید داشته باشید؟

4 گوشه دنیا/ جزیره‌ای که مرگ در آن فراموش می‌شود!

«اسماعیل» دوست نداره من کار کنم

شش سریال پربیننده صداوسیما که درس عبرت مردم شدند

العین، نیمار را از یک دستاورد تاریخی محروم کرد

بازگشت ستاره جوان سپاهان

پرسپولیس بعد از چهار فصل با مربی خارجی در حذفی!

جلسه حساس لیگ برتری‌ها برای قانون سقف هزینه

آغاز اردو از هجدهم