آریا جوان

آخرين مطالب

از یک روزنامه‌نگار به «شاهزاده عبدالعزیز» وزارت نفت

  بزرگنمايي:

آریا جوان -

شاهزاده «عبدالعزیز بن سلمان»! وزیر محترم انرژی عربستان سعودی؛ به عنوان یک روزنامه‌نگار ایرانی که بیش از 15 سال است شما را می‌شناسم، به عنوان خبرنگار مستقلی که در جلسات متعدد اوپک تاثیرگذاری‌های شما را از نزدیک دیده‌ام و به عنوان کسی که شاهد عملکردتان در کنفرانس‌های مختلف نفتی از جمله سومین اجلاس سران اوپک در ریاض بوده‌ام از شما می‌خواهم صحبت‌های دیروز وزیر نفت ایران را جدی بگیرید و برای بهبود روابط بین دو کشور همسایه و مسلمان یعنی ایران و عربستان تلاش کنید.
آقای زنگنه دیروز شما را دوست 22ساله خود خواند و گفت: «می‌خواهیم در منطقه با هم دوست باشیم و آنها (یعنی مقام‌های مملکت سعودی) نیز نباید ما را دشمن خود بدانند». شاهزاده عبدالعزیز! دیروز من شخصا درباره احتمال تغییرات مثبت در روابط ایران و عربستان از وزیر نفت ایران سوال کردم. آقای زنگنه پاسخ داد: «من امیدوارم تغییرات مثبتی پیش بیاید». لطفا این حرف‌ها را جدی بگیرید و فارغ از همه اختلاف‌ها، کمک کنید دو کشور به یکدیگر نزدیک شوند. شما به عنوان فرزند پادشاه عربستان و عضو هیئت دولت، این قدرت را دارید.
1- «عبدالعزیز بن‌سلمان»، بیش از دو دهه در کنار وزیران انرژی سعودی بوده و نقش موثری در اتخاذ تصمیم‌های مهم نفتی عربستان و اوپک داشته است. او از افراد کلیدی در تدوین استراتژی بلندمدت اوپک است. در سال 2016، شبی که قرار بود توافق تاریخی الجزایر برای کاهش تولید نفت اوپک (و بعدش توافق اوپک و غیراوپک) در الجزیره نهایی شود به چشم خود دیدم که همکاری هیئت نفتی ایرانی و عربستان سبب شد توافق کاهش تولید نفت نهایی شود. کما اینکه پیش از آن، وقتی زنگنه و کاظم‌پور به نشست دوحه نرفتند، این توافق حاصل نشد. آن روزها شاهزاده عبدالعزیز هنوز وزیر نبود، اما او برای بیش از دو دهه، فرد بسیار تاثیرگذاری در سیاست‌های نفتی سعودی بوده است. حالا هم برای اولین‌بار در تاریخ سعودی، یک شاهزاده، وزیر انرژی عربستان شده که قدرتمندتر از وزرای قبلی‌اش یعنی هشام ناظر، علی النعیمی و خالد الفالح است.
2- شاهزاده عبدالعزیز یک متخصص بازار نفت با سابقه بسیار طولانی است. او به خوبی می‌داند که معنای حملات اخیر به تاسیسات نفتی آرامکو چیست. می‌توان احتمال داد که تاریخ آرامکو و صنعت نفت عربستان به دو بخش قبل و بعد از حمله پهپادی به تاسیسات نفتی تبدیل شود، زیرا عربستان همواره یک نقطه امن و قابل اتکا را برای خود و دنیا به نمایش گذاشته است. یعنی «آرامکو». احساس ناامنی در غول بزرگ نفتی و پردرآمدترین شرکت دنیا، می‌تواند بر جنبه‌های مختلف سعودی تاثیر بگذارد. از فروش سهام آرامکو گرفته، تا احتمال تدبیر مشتریان نفتی آرامکو برای متنوع‌سازی منابع خرید نفت‌شان در آینده.
3- نقل شده که زکی یمانی، کسی که حدود 24 سال وزیر نفت عربستان بوده، یکی از دلایل حمله آمریکا به عراق را جدایی هرچه سریع‌تر آمریکا از وابستگی به نفت عربستان تحلیل کرده است. تحلیل‌ها در حمله به آرامکو قطعا عمیق‌تر از آن است که فقط گفته شود مثلا 5 درصد تولید نفت دنیا برای حدود یک‌ماه متوقف شده است یا مثلا چه مقدار بر اقتصاد عربستان یا حتی اقتصاد جهانی تاثیرگذار بوده است. در این مقطع حساس، اگر تصمیم‌های درستی گرفته نشود همه کشورهای عضو اوپک متضرر خواهند شد. به آمار اخیر اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نگاه کنید. ایالات متحده آمریکا در ماه ژوئیه گذشته تنها یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز از کشورهای عضو اوپک، نفت وارد کرده است. کمترین مقدار از سال 1985 میلادی. یعنی کمترین مقدار در حدود 35 سال گذشته. با افزایش تولید نفت ایالات متحده، به نظر می‌رسد کاهش واردات نفت آمریکا از اوپکی‌ها و از جمله عربستان همچنان ادامه داشته باشد. نظام آمریکا سرمایه‌داری است. در جایی سرمایه‌گذاری اقتصادی، سیاسی و نظامی می‌کند که برایش سود داشته باشد یا حداقل به آن احتیاج داشته باشد. وقتی اتکای آمریکا به نفت اوپک و مهم‌تر از آن، سعودی کم شده باشد (که روزبه‌روز کمتر هم می‌شود) می‌توان تصور کرد که در آینده‌ای نزدیک، چطور با این کشورها مراوده خواهد کرد! از اینجاست که می‌توان نتیجه گرفت کشورهای عضو اوپک و از جمله عربستان، خودشان باید برای تامین امنیت نفتی، اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی‌شان به فکر باشند و اینها حاصل نمی‌شود مگر با درک و تعامل.
4- تشدید تنش بین ایران و عربستان، صرف‌نظر از ابراز اختلافات‌شان، منافعی برای دو کشور همسایه ایجاد نخواهد کرد، بنابراین شایسته است تا همسایگان تحملشان را درباره اختلافات حداکثری کنند. ایران و عربستان در اوپک سال‌هاست که به‌خوبی با هم همکاری کرده‌اند و این می‌تواند الگویی برای ایجاد روندی به منظور کاهش تنش‌ها باشد. من کاری به پیام‌های رد و بدل شده سیاسی بین ایران و عربستان از طریق کشورهای ثالث ندارم. ایران و عربستان با پشتوانه سال‌ها همکاری در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، کانال‌های خوبی برای ارتباط و کاهش تنش دارند. اگر مسئولان دو کشور بخواهند. در این باره در مطلب جداگانه‌ای بیشتر خواهم نوشت.
5- شاهزاده عبدالعزیز! توسعه و امنیت صنعت نفت برای پیشرفت اقتصاد جهانی لازم است. هم صنعت نفت عربستان باید ایمن بماند و هم ایران باید بتواند صنعت نفت خود را بدون تحریم توسعه دهد و بازارهای نفتی خود را حفظ کند. کاش شما کمک کنید تا جنگ یمن که جان بیگناهان زیادی را گرفته است، متوقف شود و تاسیسات نفتی آرامکو ایمن بماند. کاش شما به رفع تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران هم کمک کنید تا کشوری که زمانی دومین تولیدکننده نفت اوپک بود از بازار جهانی حذف نشود. این توازن برای همه خوب است. من از سال 2007، مقداری از نفت میدان نفتی شیبه عربستان را در خانه دارم. وقتی به عنوان نماد و یادگاری از نشست سران اوپک، به خبرنگاران اهدا شد. پس برای صنعت نفت عربستان احترام قائلم. ایران و عربستان همسایه‌اند و چاره‌ای جز ایجاد رابطه مسالمت‌آمیز با یکدیگر ندارند. خواه امروز، خواه فردا. این به نفع همه است.
رضا زندی
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/189339/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماشین لباسشویی جدید شیائومی از یک گوشی پایین‌رده هم ارزان‌تر است!

وعده وزیر ارتباطات؛ افزایش تعداد سایتهای 5G

آیفون 17 اسلیم؛ شروعی برای خداحافظی با مدل‌های ارزان‌تر آیفون؟!

ملودی ساعت تبریز را از داخل ساختمان ببینید و گوش بدید

خون دل علمای شیعه

قطاری لوکس در میان کوه‌های راکی زیبای کانادا

خبرنگار پیشکسوت صداوسیما درگذشت

مجری پرحاشیه از صداوسیما کنار گذاشته شد!

استخدام پنج عضو یک خانواده در صداوسیما!

کلید صعود رئال در پنالتی مقابل بایرن کیست؟

عبداللهی: خطیر عملکرد خوبی داشت

مذاکره رسمی بارسا با هافبک محبوب ژاوی

ژابی: فردا رم یک گل بزند، شاید ورق برگردد

دومین پیش‌بینی درست میثاقی درباره استقلال!

هاشمی: سازمان لیگ باید در بخش‌ فرهنگی و داوری دقت داشته باشد

پرفروش‌ترین لباس‌های فصل جاری NBA

توخل اعتیاد عجیب هری کین را فاش کرد

شرفی: فوتبالیست‌های ما فقط خالکوبی زدن را از خارجی‌ها یاد گرفتند

ساوت‌گیت جانشین تن‌هاخ می‌شود؟

از چند سالگی به کودک پول تو جیبی بدیم؟!

پورمحمدی: گفتند شما بخورید و بخوابید، لیست شانا رأی می‌آورد

رئیسی، وجدان‌های بیدار بشری را به یاری ملت مظلوم غزه فراخواند

انتقاد آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: وزارت اقتصاد، صحبت‌های دَرِ گوشی را شفاف کرد

تیک‌تاک از دولت آمریکا به‌دلیل تصویب قانون ممنوعیت یا فروش، شکایت کرد

برچسب لوگوی اپل از جعبه آیپدهای جدید حذف می‌شود

لازمه هر شغلی “هنر“ است

حتی تماشای این هیجان ترسناکه

گوگوش از فیلم 4 ازدواجش رونمایی کرد/ پنجمین ازدواج با جوانترین داماد/ ویدئو

وزیر ارشاد در پاسخ به خبرنگار آخرین خبر: نویسنده ممنوع القلم نداریم

این سیلی پیمان معادی مثل سیلی ترانه علیدوستی بود!

تتلو خان عاقبت به خیر بشی ولی ما حوصله‌ شما رو نداریم!

پایان درخشش عالمیان در گرند اسمش عربستان با جایزه 17 هزار دلاری

شبیه سازی بازی پاری سن ژرمن 0-1 دورتموند با عروسک لگو

خالکوبی‌های مخفی‌ که بازیکنان از افشای آن‌ها خودداری می‌کنند!

برگزاری اردوی کشتی آزاد با المپیکی‌ها

اهدای انگشتر رهبر انقلاب به وحید شمسایی

آقایی‌پور: ناخودآگاهانه بلند شدم و به سپاهان گل زدم

پیش‌بینی غم‌انگیز راسل از آینده مرسدس

برگزاری اردوی شاگردان کاوه در مازندران فقط با 6 کشتی‌گیر

داوری که پس از بازی پاریس – دورتموند زد زیر گریه

این عاقبت بی‌احترامی انریکه به دورتموند بود

دیدار ملی پوشان فوتسال با مقام معظم رهبری

مجتبی شکوری: همدلی بهترین راه کمک به دیگران

9 ویژگی کارآفرینانه برای پیشرفت شغلی

دبیر امناء: نه پاسوز می‌شویم، نه پادو

فرمانده نهاجا: همه در نیروی هوایی پای کار عملیات وعده صادق بودند

اعتماد: هزینه تشریفات شروع مجلس دوازدهم؛ 200 میلیارد تومان!

واکنش یک نماینده به حواشی همایش پرسروصدا: توقع داشتند نمایندگان به مسافرخانه‌ای در راه آهن بروند؟

انتقاد نامزد شورای ائتلاف از چرخش برخی نماینده‌ها در آستانه انتخابات