آریا جوان

آخرين مطالب

سخنگوی مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه: افشای دارایی‌ مسئولان جرم است نگاه سیاسی

  بزرگنمايي:

آریا جوان - داود کریمی‌ مرید، سخنگو و دبیر کمیته دائمی شورای اطلاع ‏رسانی «مافا» (مرکز آمار و فناوری اطلاعات) قوه قضائیه در گفت ‏وگو با روزنامه«شرق» از جزئیات «سامانه ثبت دارایی مسئولان» سخن گفته است.

بخشی از این مصاحبه را می خوانید: ‌ هدف از ایجاد سامانه ثبت دارایی مسئولان چه بود؟
متن قانون در سال 94، مسئولان نظام را ملزم به معرفی دارایی خود می‏ کند، بنابراین مر قانون، سرفصل این اقدام و هدف اصلی از اجرای این برنامه است. پس از سال 94، در سال 98 ریاست دستگاه قضا، به سبب تأخیر در اجرای آن، آیین ‏نامه‏ ای را به پیوست این قانون مبنی‌بر اجرائی‌شدن این قانون ابلاغ کرد. هدف بعدی که پیرو این هدف حاصل خواهد شد، مبارزه با فساد به ‏صورت نظام‏ مند است. زمانی مطرح شده بود که فساد در ایران سیستماتیک است که واکنش مقام معظم رهبری را نیز به دنبال داشت. ایشان فرمودند ما فساد سیستماتیک نداریم، بلکه مبارزه نظام ‏مند با فساد حتما داریم. فاز اول مبارزه نظام‏ مند با فساد،
راه ‏‏اندازی این سامانه و در وهله اول در حوزه اقتصادی است. مورد بعدی، آن است که راهکار ایجاد تحول به منظور مبارزه نظام ‏مند با فساد، راهکار فناورانه است، به همین دلیل سامانه هوشمند طراحی شده و مسئولان طبق مر قانون، دارایی ‏های خود را در آن اعلام می‏کنند. اصل 142 قانون اساسی پیش‌تر به این موضوع می‏ پرداخت، اما طیفی که شامل آن می‏شدند طیف کمی بود و تعداد کمی از مسئولان رده‌بالا در آن به ثبت می‏ رسیدند. علاوه‌بر آنکه سامانه نبود و نرم ‏افزاری بسیار ساده بدون هوشمندسازی برای آن در نظر گرفته شده بود. در تاریخ 23/10/94 قانون «رسیدگی به دارایی مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران» به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید. بر اساس آن، مقرر شد تا سامانه به مفهوم گسترده خود ایجاد شود تا بتواند موارد متعددی را پوشش دهد.
‌ قرار است از این اطلاعات به چه منظوری استفاده شود؟
بعدها به کمک این سامانه، ارتباطاتی با سایر اقلام اطلاعاتی برقرار می‏شود تا به یکپارچه‏ سازی اطلاعات دست‏ یابیم.
‌ چه بخش‏هایی را شامل می‏شود؟
در کشور با اقلام اطلاعاتی مواجه هستیم که صاحب اطلاعات از افراد هستند. قانون هوشمندسازی و یکپارچه‏ سازی آن است که اطلاعات را تجمیع کنیم. در فاز اول، دارایی مسئولان در آن اعلام می‏شود. درواقع این یک سامانه جامع است نه صرفا بانک اطلاعاتی ساده که در نرم ‏افزار آن نوشته شده و به ثبت رسیده باشد. این سامانه در آینده، اقلام اطلاعاتی سایر نهادهای ذی‏ربط را هم خواهد گرفت تا در سایه دولت الکترونیک، مبارزه نظام ‏مند با فساد صورت بگیرد.
‌ این سامانه شکل گرفته، اما آیا همکاری می‏تواند در سطحی باشد که انتظار دارید؟ چه ضمانت اجرائی‌ای برای آن در نظر گرفته خواهد شد؟
استقبال خوبی از سوی مسئولان نظام، ازجمله مدیران ارشد و مسئولان میانی از این سامانه صورت گرفته است. حتی افرادی که این سامانه شامل حال آنها نمی‏ شود هم در پی این اخبار، از سامانه استقبال کردند. به دلیل محرمانگی اطلاعات، نمی‏ توانیم اعلام کنیم که در چه بخش‏هایی شاهد استقبال از سامانه بوده‏ایم، اما غالب مسئولان و مدیران ارشد نظام؛ چه در حوزه کشوری و چه در حوزه لشکری، اعلام آمادگی برای ثبت دارایی‏ های خود در این سامانه کرده‏اند؛ به ‏عنوان‌نمونه با هفت نقطه مهم نظام، از جمله شورای‌عالی امنیت ملی، شورای نگهبان قانون اساسی، شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، شورای‌عالی فضای مجازی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری مکاتباتی انجام داده ‏ایم و خودشان مایل هستند دارایی‏ های خود را در این سامانه اعلام کنند. ضمانت اجرائی آن، نیز قانونی است که در این زمینه وجود دارد. علاوه‌بر آن قدرت قاهره دستگاه قضا نیز وجود دارد. قوه قضائیه در این مدت به خوبی با ما همکاری داشته است. همچنین یادآوری می‏کنم از آنجا‏ که فساد سیستماتیک در نظام نداریم، مسئولان خودشان تشنه شفافیت هستند و برای ثبت دارایی‏ های خود پیشقدم می ‏شوند. پشتوانه قانونی این طرح و تمایل و التزام خود مسئولان به شفاف‏سازی، ضمانت اجرای این قانون خواهد بود.
‌ همیشه به دلیل وجود فساد نیست که افراد دارایی خود را اعلام نمی‏کنند؛ گاهی به دلیل کمبود سرمایه‏ اجتماعی و بی‌اعتمادی است که افراد دارایی‏ های خود را محفوظ می‏دارند و در اختیار دولت و حاکمیت قرار نمی‏ دهند. آنها معتقدند که این اطلاعات، خصوصی و جزء حریم خصوصی‏شان محسوب می‏شود. با توجه به این نکته، فکر می‏ کنید چقدر با همکاری مسئولان روبه‌رو باشیم؟
فکر می‏ کنم باید یک شبهه را برطرف کنم. برخی فکر می‏کنند وقتی می‏ گوییم شفاف‏سازی؛ یعنی اطلاعات موجود در آن در معرض دید عموم قرار می‏ گیرد؛ بنابراین توده جامعه فکر نکنند که این شفاف‏سازی به این معناست که تابلویی باشد که نشان دهد فرضا یک نماینده یا یک مدیر ارشد نظام، چقدر دارایی دارد. این اطلاعات ازجمله آبرو و حریم خصوصی افراد محسوب می‏شود و لزومی ندارد همه بدانند؛ اما در نظر داشته باشید که یکی از رسالت‏ها و وظایف حاکمیت، نظارت و کنترل بر مدیران است. بخشی از دارایی‌ای که مسئولان به دست می ‏آورند، به‏ واسطه درآمد قانونی و عرفی و پس‏انداز است؛ اما اگر در یک سال خارج از قانون و خارج از عرف، درآمدی حاصل شد، چه کسی پاسخ‌گوست؟ این سامانه و این قانون پیرو این بخش، تعبیه شده است. کنترل حاکمیت بر مدیران، اتفاق مرسومی در جهان است و ما نیز در نظر داریم آن را در دستور کار قرار دهیم.
در اینجا درباره مدیران ارشد نظام سخن می‏گوییم. اگر یک فرد معمولی از جامعه بود، حریم خصوصی معنادار بود؛ اما در اینجا موضوع مدیران ارشد از دیدگاه عموم مردم در حیطه حریم خصوصی نمی ‏گنجد. چرا نباید این دارایی‏ ها اعلام عمومی شود؟
این موضوع، خارج از حیطه این سامانه است و به اصلاحات قانونی بازمی‏گردد. شاید در ایالات متحده آمریکا یا انگلستان، قانون منعی برای اعلام شفافیت دستمزد آنها وجود نداشته باشد؛ اما در ایران، ماده 5 قانون «رسیدگی به دارایی مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران» مصوب 1394، تأکید می‏کند افشای دارایی ‏های مسئولان جرم تلقی می‏شود؛ مگر آنکه یک مدیر خودش بخواهد دارایی خود را اعلام کند که برای آن منعی وجود ندارد. شاید اگر زمانی اصلاحی در قانون کشور ما نیز صورت بگیرد، موضوع فرق کند؛ اما در چارچوب مطالبات از مجلس شورای اسلامی به ‏عنوان نهاد قانون‌گذار است. درحال‌حاضر قانون این اجازه را به ما نمی ‏دهد.
‌ برای آنکه به جامعه امید تزریق کنیم که مدیران ارشد نظام برای اعلام دارایی‏ های خود پیشگام شده ‏اند، لطفا به چند نفر از مدیران ارشد و نام ‏آشنا اشاره داشته باشید که برای ثبت دارایی ‏های خود در این سامانه پیشگام شده ‏اند. فارغ از آنکه به دارایی‏ های آنها اشاره کنید که اعلام کردید محرمانه است.
مدیران محترم زیادی در حوزه لشکری و کشوری برای ثبت دارایی ‏ها در سامانه اقدام کرده ‏اند؛ اما حقیقتا اکنون نمی ‏توانیم اسامی آنها را اعلام کنیم؛ زیرا منتظر هستیم داده‏ ها انتقال یابد. اکنون در حال تغییر در اجرای این قانون هستیم. پیش‌تر مسئولان محترم باید به دفتر ویژه ‏ای که در ساختمان ستاد مرکزی فناوری در نظر گرفته شده است، دارایی ‏های خود را اظهار می‏ کردند؛ اما طبق آنچه دو روز قبل به تأیید رسید و با توجه به تسهیل در ثبت دارایی‏ های مدیران شهرستان‏ها، به‏ زودی دسترسی کل مدیران استانی را به شبکه ملی فراهم خواهیم کرد. شاید نیاز باشد برای برخی نهادها مانند شورای‌عالی امنیت ملی، شورای نگهبان و دیگر نهادها، کانترهای خود را به محل‏ه ای مدنظر منتقل کنیم که از نظر فنی به آن، حضور در IP10 به‏ صورت لوکال، گفته می ‏شود. IP10 ، بستر شبکه ملی است؛ یعنی اگر کسی بخواهد حملات سایبری (هک) علیه این سامانه داشته باشد، از بیرون از کشور امکان آن را نخواهد داشت. در واقع اگر حمله‏ ای صورت گیرد، در لایه امنیتی اول، باید داخل ایران باشد که دراین‌صورت هم دیگر تدابیر امنیتی را به ‏صورت کاملا ویژه در نظر گرفته ‏ایم که نقطه حمله شناسایی شده و با آن برخورد شود. به دلیل این تغییر روش، اکنون امکان اطلاع ‏رسانی نداریم؛ اما مطمئنا در چند روز آینده، سیل بیشتری از مدیران محترم لشکری و کشوری برای ثبت در این سامانه اقدام می‏کنند و در آینده در این زمینه اطلاع ‏رسانی خواهیم کرد.
17302

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/190322/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

همه گلهای لیونل مسی در ادوار مختلف کوپا آمریکا

مسی واقعا از پسرش یک فوق ستاره ساخته

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

شوک به رئال؛ بلینگام و رودریگو مریض شدند!

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

«محمد صادقی» بازیگر جنجالی تلویزیون از ایران رفت

نابغه‌ای با چشم‌های حراف |عکس

7 فیلم‌ که مثل «بیبدن» بر اساس پرونده‌ای واقعی ساخته شده‌اند

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

چه سریالی جایگزین «مادرانه» می‌شود؟

حامد بهداد و سحر دولتشاهی از «می‌خواهم زنده بمانم» به «مفت‌بر» رسیدند

گلهای برتر سری آ در هفته 33

خوشحالی کاپیتان بارسا

حزباوی: من و اکرم عفیف شما همه!

برونو فرناندز نابغه خلاق منچستریونایتد

هینن سرمربی تیم ملی والیبال چین شد

انریکه: من را با کسی مقایسه نکنید

محمدی: بعید می‌دانم بین یزدانی و قاسم‌پور مسابقه برگزار شود

شجاعی هشتم شد

اعلام میزبان رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2027 و 2028

خبرخوش رئیس صدا و سیما درباره حق‌پخش فوتبال

چند تصویر جالب از دخترانی که امروز کنکور داشتند

فرمانده کل ارتش: ایران هر کجای رژیم صهیونیستی را لازم باشد و بخواهد موشک می‌زند

واعظی: آنچه رئیسی می‌گوید با آمار‌های دو هفته قبل یا دو هفته بعد اعضای دولت فرق دارد

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

منوی صبحانه هتل در وان