آریا جوان

آخرين مطالب

استقراض خارجی برای ایران، خوب است یا بد؟ نگاه سیاسی

  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایرنا نوشت: برخی کشورها وقتی علائم بحران اقتصادی را می‌بینند یا وارد بحران اقتصادی می‌شوند، برای حل این مسائل به سراغ استقراض خارجی می‌روند. آخرین نمونه از این رفتار را می‌توان در آرژانتین دید. آیا خوب است ایران هم برای حل مسائل اقتصادی، از استقراض خارجی استفاده کند؟

تقریباً همزمان با کاهش ارزش ریال ایران بود که اقتصاد آرژانتین نیز با مسائل مشابهی روبه‌رو شد. تورم، افزایش کسری بودجه و کاهش ارزش پول ملی این کشور (پزو) موجب شد سومین اقتصاد بزرگ آمریکای لاتین به دنبال استقراض خارجی و استفاده از کمک‌های سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی برود و در نهایت برای دریافت وام 50 میلیارد دلاری با صندوق بین‌المللی پول (IMF) به توافق برسد.
صندوق بین‌المللی پول و نهادهای بین‌المللی مشابه آن، به‌طور معمول منابع خود را از حق عضویت کشورهای عضو تأمین می‌کنند و با توجه به شرایط یا درخواست کشور متقاضی، نسبت به پرداخت وام و کمک‌های مالی اقدام می‌کنند. ایران نیز از اعضای برخی از این سازمان‌ها و نهادها مانند صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و بانک توسعه اسلامی است. ایران با وجود عضویت در این سازمان‌ها و نهادها، حداقل در سال‌های اخیر، از گزینه استقراض استفاده نکرده است. البته این نوع استقراض‌ها، مزایا و معایبی برای کشور به همراه دارند.
اصغر فخریه‌کاشان، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در زمان دکتر نوربخش و دکتر عادلی (دهه 70) رباره مزایا و معایب استقراض خارجی برای اقتصاد کشور گفت: ما در سال‌های گذشته برخی پروژه‌ها مانند پروژه‌های سدسازی را با استفاده از منابع بانک توسعه اسلامی تأمین مالی کردیم. با این حال، همه سازمان‌های بین‌المللی به‌نوعی تحت تأثیر عوامل سیاسی هستند.

وام‌های سیاستی و وام‌های پروژه‌ای
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با معرفی وام‌های پروژه‌ای و وام‌های سیاستی ادامه داد: ما باید وام‌ها را دو دسته کنیم؛ یک دسته وام‌هایی است که در تأمین مالی پروژه‌ها استفاده و دیگری، وام‌هایی است که به سیاست‌ها تخصیص داده می‌شود.
فخریه‌کاشان در توضیح وام‌های سیاستی گفت: مثلاً کشور، سیاست تعدیل نرخ ارز یا سیاست جبران تورم را در پیش می‌گیرد و برای پیش‌برد این سیاست‌ها، از استقراض خارجی مانند وام صندوق بین‌المللی پول یا بانک جهانی استفاده می‌کند. من در این موارد توصیه نمی‌کنم که از وام‌ها یا منابع خارجی استفاده کنیم.
تهدید استقلال کشور و سیاست‌هایی که لزوماً مورد تأیید نیستند
وی معایب این نوع وام‌ها را تهدید استقلال کشور و هزینه‌ بالای آنها دانست و اضافه کرد: سازمان‌های بین‌المللی همزمان با این نوع وام‌ها، می‌خواهند سیاست‌هایی را در کشور وام‌گیرنده اعمال کنند که هم استقلال کشور را خدشه‌دار می‌کند و هم می‌تواند جهت‌گیری‌های خاصی بر اقتصاد کشور اعمال کند که صرف‌نظر از دیدگاه سیاسی، لزوماً به لحاظ اقتصادی مورد تأیید نیستند.
تجربه ناموفق کشورهای آفریقایی از استقراض خارجی
فخریه‌کاشان در توضیح هزینه بالای وام‌های سیاستی گفت: در تجارب جهانی دیده شده بخش عمده این نوع وام‌ها، برای تأمین هزینه‌های مأموران سازمان یا نهاد وام‌دهنده مانند بانک جهانی، سازمان ملل و امثال آن صرف می‌شود. حضور این کارشناسان هزینه‌های سنگینی را به کشور وام‌گیرنده تحمیل می‌کند. این تجربه‌ای است که در کشورهای آفریقایی که از این وام‌ها استفاده می‌کنند، دیده شده است. بیشتر از حدود 50 تا 60 درصد مبلغ وام به دستشان نمی‌رسد و بقیه آن به شکل‌های مختلفی باید بابت هزینه‌های نظارتی و ارزیابی، صرف شود.
وام‌های پروژه‌ای، کارساز در امور زیربنایی
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی در ادامه درباره وام‌های پروژه‌ای گفت: من وام‌های سیاستی را تأیید نمی‌کنم، اما وام‌های پروژه‌ای محاسنی دارد که می‌توانیم از آن استفاده کنیم. این نوع وام‌ها، نرخ‌های بسیار ارزانی دارد. دوره بازپرداختش بسیار درازمدت است و گاهی در طرح‌های زیربنایی، مانند سدسازی، مدت بازپرداختش می‌تواند تا 25 سال افزایش یابد.
وام‌های پروژه‌ای نقایص داخلی را پوشش می‌دهند
وی درباره فواید وام‌های خارجی برای تأمین پروژه‌های داخلی گفت: نکته بسیار مهم‌ این است که ما در داخل کشور دچار عارضه‌ای در پروژه‌ها هستیم؛ اینکه انتخاب پروژه‌ها بر اساس مطالعه نیست، انتخاب پیمانکارها لزوماً بر اساس دقت و سلامت نیست و نظارت بر اجرای پروژه‌ها نیز بسیار بی‌برنامه و بی‌نظم است. نتیجه‌اش این است که پروژه‌ها گران‌تر تمام شود و طولانی‌تر انجام می‌گیرد.
فخریه‌کاشان در ادامه گفت: اگر از منابع جهانی استفاده کنیم، علاوه بر هزینه‌ پایین و مدت بازپرداخت طولانی‌تر، دیگر نقصی را که در پروژه‌ها داریم، نخواهیم داشت. در وام‌های خارجی، سازمان یا نهاد وام‌دهنده، نظارت را برعهده می‌گیرد. همچنین، انتخاب پیمانکار حتماً از طریق مناقصه‌های بین‌المللی انجام می‌شود. البته، از آنجایی که مناقصه به‌صورت بین‌المللی برگزار می‌شود، ممکن است پیمانکار داخلی ما نتواند رقابت کند. با این حال، در چنین مواردی، مزایای استقراض خارجی برای تأمین پروژه، برای اقتصاد کشور بیشتر است؛ چراکه پروژه ارزان‌تر، کوتاه‌تر و با کیفیت بالاتر تمام می‌شود.
223225

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/191866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فناوری عجیب و متفاوت که شکست خوردند؛ از فیلم بودار تا مترجم گربه!

پرندگان چگونه و چرا با خود و انسان‌ ها سخن می گویند؟

تصاویر: معبد تاریخی «اَنْگْکور وات» در کامبوج

کشف دالان‌های مخفی در هرم باستانی مصر معمای 200 ساله را حل کرد

ابعاد پیچیده فوت خانم بازیگر؛ ماجرای خبر دستگیری فرد مرموز

داور فداکار جان بازیکن نوجوان را نجات داد

خلاصه بازی بایرلورکوزن 2 - آاس رم 2

بایرن و یونایتد مربی تاخت می‌زنند!‏

گل دوم المپیاکوس به استون ویلا

المپیاکوس به فینال لیگ کنفرانس اروپا رسید

تاوان سنگین اشتباه مارسینیاک علیه بایرن!

سردار آزمون در فینال طرفدار آتالانتاست!

گران‌ترین کفش طلای فوتبال ایران!

ده‌روسی: نمایش قهرمانانه‌ای داشتیم

اتفاق عجیب برای سردار آزمون در بای آره‌نا!

پرسپولیس به تیم بی هوادار رسید، سپاهان به محرم

گل سوم آتالانتا به مارسی

مانچینی در تسخیر روح شکست‌ناپذیر تیم آلونسو!

خلاصه بازی النصر 3-2 الاخدود

لورکوزن 2-2 رم؛ تیم ژابی باز هم نباخت و به فینال رفت

آتالانتا، حریف لورکوزن در فینال لیگ اروپا

شوت ناگهانی سردار آزمون و واکنش خوب دروازه بان لورکوزن

گل دوم آاس رم به بایرلورکوزن

مصدومیت سردار آزمون مقابل لورکوزن و تعویض با ادواردو بووه

گل دوم آتالانتا به مارسی

گل اول بایرلورکوزن به آاس رم

پیام تسلیت وزیر ورزش و جوانان در پی درگذشت قهرمان جهان و پاراآسیایی هانگژو

گل دوم بایرلورکوزن به آاس رم

قضاوت 16 داور زن و 14 داور آسیایی در استانبول

تات: طارمی و آزمون نقش مهمی در اینتر و رم خواهند داشت

تاریخ انتشار نسخه کارگردان بازی Dark Envoy مشخص شد

جنجال برای اپل؛ ویدیو تبلیغاتی آیپد پرو به‌شدت حاشیه‌ساز شد

نماهنگ «جان‌ خواهر»

صحبت جالب شهید چمران در مورد مردم آمریکا

طنین اذان و اقامه نماز در دانشگاه هاروارد

فریضه واجبی که فراموش شده!

نماهنگ «دو بال انسان»

واکنش سیروس میمنت به کاندید شدنش در انتخابات ریاست جمهوری سال نود و شش

واکنش یک خارجی به بیت باکس زدن در سریال نون خ

مصدومیت ستاره رم؛ کار ده‌روسی سخت شد

گل اول المپیاکوس به استون ویلا

دبل سیو تماشایی دروازه بان رم مقابل لورکوزن

گل اول رم به لورکوزن

سردار آزمون بلای جان لورکوزن در 45 دقیقه

فرصت استثنایی برای گلزنی سردار از دست رفت

مهارت‌ها و گل‌های زلاتان ابراهیموویچ در آث میلان

گل اول آتالانتا به مارسی

تعویق قهرمانی الهلال با گل دقیقه 90+1 النصر

رشید مسجدی قهرمان جهان و پارالمپیک درگذشت

تولد سنگین‌وزن‌ترین نوزاد 1403 در میاندوآب