آریا جوان

آخرين مطالب

خویشاوندسالاری در ایران، مانع رشد اقتصاد دانش بنیان اجتماعی فرهنگی

  بزرگنمايي:

آریا جوان - تفاهمنامه‌ای که بین وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری به امضا رسیده را می‌توان به فال نیک گرفت، اما بوروکرات‌ها تصور می‌کنند که می‌توانند برای همه بخش‌های کشور تصمیم بگیرند؛

به‌عبارت درست‌تر این گروه از افراد که در دل دولت هم نفوذ کرده‌اند خود را ارباب اقتصاد می‌دانند. در حالی که باید گفت بوروکرات‌ها بین خود زد و بندهایی دارند و در خرید و فروش و مدیریت، نظر دانشمندان حوزه‌های مختلف را قبول ندارند. به‌ویژه این شیوه در بعضی وزارتخانه‌های مهم بیشتر دیده می‌شود که من آنها را لایق عنوان «اولاد دارسی» می‌دانم. اولاد دارسی هر اقدامی که در کتابچه دارسی به آن اشاره شده و بین شرکت نفتی ایران و انگلیس وجود داشته، قبول دارند. به همین جهت خود را عقل کل می‌دانند. البته در این بین شکی در حسن نیت سورنا ستاری و بیژن زنگنه نیست و آنها علاوه بر حسن نیت، مدیران باهوشی هم هستند. اما هوش بالا و حسن نیت با آنچه در واقعیت رخ می‌دهد، تفاوت دارد و نباید گاهی مسیر اشتباه را رفت. با این حال تفاهمنامه‌ای که به امضای این دو دولتمرد رسیده را می‌توان به فال نیک گرفت.
بوروکرات‌ها چه کسانی هستند؟
در بازار یک نوع از خریدارها فعالیت دارند که به‌عنوان تکنوبیزینس شناخته می‌شوند و بوروکرات‌های ایرانی هم فعالیتی این‌چنینی دارند. به‌عنوان مثال بوروکرات‌های خرده‌پای نفتی تا حالا اجازه نداده‌اند که کاتالیست ایرانی در پالایشگاه‌های نفت و تاسیسات گاز ایرانی جا بیفتد. در حالی که اگر کشوری بتواند در صنایع فضایی کارهای شگفت‌انگیزی انجام دهد، ساخت کاتالیست در آن کشور جزو صنایع خرد به حساب می‌آید. اما این افراد معتقدند که مهندسان و متخصصان ایرانی توان ساخت کاتالیست ندارند. در صورتی که هیچ‌گاه چنین درخواست و سفارشی وجود نداشته تا افراد در این راه سرمایه‌گذاری کنند و هزینه تحقیق و تولید آن را برآورد کنند. امیدواریم که این بار این چنین نباشد و وزارت نفت و معاونت رئیس‌جمهوری پیگیر ورود اقتصاد دانش‌بینان به صنعت نفت باشند.
موانع تحقق اهداف تفاهمنامه
تحقق این امر نیاز به اراده و نیروی قوی دارد که آن را پیگیری کند. متاسفانه افرادی امروز در تصمیمات دولت اثرگذاری بالایی دارند که باعث می‌شود امور آن‌طور که بایسته و شایسته است پیش نرود. از سوی دیگر کشور امروز دچار «کلپتوکراسی» شده است. معادل دقیقی در فارسی نمی‌توان برای این اصطلاح به‌کار برد، اما این عبارت بدین معناست که بودجه‌ها و منابع عمومی کشور همواره دچار اختلاس‌هایی از سوی مدیران شده‌اند که هنوز پرونده آنها در دستگاه قضائی باز است. طرفداران کلپتوکراسی هستند که تا امروز مانع توسعه اقتصاد دانش‌بنیان شده‌اند و بعید است که به‌راحتی اجازه ورود به این حوزه را بدهند. چراکه اقتصاد ایران مانند اقتصاد بسیاری از کشورهای در حال توسعه بر پایه استخراج منابع (نفت) و اقتصاد رانتی می‌چرخد. پس از چنین اقتصادی نمی‌توان انتظار داشت که یک‌شبه در مسیر اقتصاد دانش‌بنیان قرار بگیرد و رانت و فساد از آن برچیده شود. در واقع بیشتر پیامدهای منفی که امروز در اقتصاد ایران مشاهده می‌شود ریشه در کلپتوکراسی دارد. دیگر مشکلی که می‌توان به آن اشاره کرد «نپوتیزم» است.
نزدیک‌ترین معادلی که در فارسی برای آن می‌توان در نظر گرفت همان خویشاوندسالاری است که اقتصاد را در یک مرداب گرفتار کرده است. فقط کافی است نگاهی به کارکنان شرکت‌های نفتی بیندازیم تا ببینیم چه نسبت‌های فامیلی و قومی در این شرکت‌ها برقرار است. البته این روند در بیشتر شرکت‌های دولتی وجود دارد و شاید نتوان سازمانی را پیدا کرد که گرفتار نپوتیزم نباشد. در واقع نام خانوادگی مدیران این شرکت‌ها تغییر نمی‌کند و فقط از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود؛ به همین دلیل است که اولاد دارسی برازنده نام این افراد است. اکنون افرادی در کشور حضور دارند که مدرک دکترای خود را از بهترین دانشگاه‌های جهان دریافت کرده‌اند، اما متاسفانه شرکت‌های نفتی کمترین توجهی به تخصص آنها نشان نمی‌دهند و متخصصان را بیرون از گود نگه داشته‌اند. این برای یک اقتصاد تاسف‌آور است دارندگان P.H.D بیکار بمانند، اما عده‌ای به واسطه نسبت فامیلی و خویشاوندی یک‌شبه به‌عنوان متخصص امور جا زده شوند. به همین دلیل است که صنایع کشور در طول این سال‌ها دچار عقب‌ماندگی شده‌اند. بشخصه افرادی را می‌شناسم که از دانشگاه‌های مهندسی دولتی تهران مدرک دکترای خود را گرفته‌اند، اما یک سال است که نتوانسته‌اند شغلی درخور پیدا کنند. اما در شرکت‌های نفتی و سازمان‌های دولتی مدیرانی مشاهده می‌شوند که کوچک‌ترین درکی از مباحث فنی و مهندسی ندارند.
برای بهبود صنعت نفت ایران، علاوه بر عقد تفاهمنامه، باید اقدامات دیگری هم به اجرا گذاشت. «حذف کلپتوکراسی و نپوتیزم» اولین اولویتی است که باید در دستور کار قرار داد. زیرا تا زمانی که علت یک بیماری دفع نشود، راه معالجه را نمی‌توان یافت.
* دکترای اقتصاد انرژی از دانشگاه ایلینوی
* متن گفت وگوی منتشر شده در روزنامه آرمان 23 مهر98

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/194108/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

لحظات حساس از نجات نوزاد 3 روزه توسط هلال احمر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران