آریا جوان

آخرين مطالب

آخرین وضعیت روند مقاوم‌سازی مسجد تاریخی گوهرشاد گردشگری

  بزرگنمايي:

آریا جوان - در حالی عملیات مقاوم‌سازی، مسجد گوهرشاد در حرم امام رضا (ع)، در دست انجام است که کارشناس ناظر این پروژه معتقد است: نخست باید به بافت تاریخی اطراف حرم امام رضا (ع) توجه کرد؛ بافتی که به مرور در حال تخریب است و توجه چندانی به آن نمی‌شود.
ایسنا: عبدالعظیم امیر شاه کرمی ـ مهندس سازه و ژئوفیزیک با تخصص مدل ریاضی ـ که نظارتِ مقاوم‌سازی مسجد گوهرشاد را بر عهده دارد، می‌گوید: هنوز عملیات مقاوم‌سازی مسجد گوهرشاد به پایان نرسیده است.
او با اشاره به طرحی که برای مقاوم‌سازی این بنای تاریخی تهیه شده است، ادامه می‌دهد: با توجه به عجله‌ای که برای ساخت این بنا وجود داشت، مبانی مهندسی در آن انجام نشده است، مثلا اصلاح خاک زیرِ پی انجام نشده بود و پِی‌های ساختمان بسیار ضعیف بودند یا بعضا ستون‌ها بدون پی بودند.
وی با بیان این‌که در زلزله‌ی سال‌های گذشته نیز این بنای تاریخی آسیب زیادی دیده بود، می‌افزاید: در این بنای تاریخی، علاوه بر مشکل ضعف خاک، ناکافی بودن پی‌ها و هوازدگی بنا که باعث رطوبت در بنا و آسیب به ملات شده بود، نیز مشکلاتی را برای این مسجد تاریخی ایجاد کرده بود.
ناظر پروژه‌ی مقاوم‌سازی مسجد تاریخی گوهرشاد با بیان این‌که سازه‌ی تاریخی این مسجد، نیاز به کاری اساسی و همه جانبه داشت تا پی‌های سازه اصلاح شوند، ادامه می‌دهد: بعد از مقاوم‌سازی پی‌های سازه، بخش‌های فوقانی نیز در این پروژه مورد بررسی قرار می‌گیرند و اکنون فراآند این اقدامات در حال انجام است.
امیرشاکرمی، با اشاره به نبود امکان پیش‌بینی برای تمام شدن این پروژه تا زمان مشخصی، بیان می‌کند: معتقدم اکنون نخستین اولویت برای حرم امام رضا (ع)، باید زمین‌های اطراف حرم و وضعیت بناها و خانه‌های تاریخی اطراف حرم باشد که به آها توجه و رسیدگی شود.
به گزارش ایسنا، 10 سال قبل یعنی 21 تیر 1388 نیز شاکرمی از پایان پروژه‌ی مقاوم‌سازی بنای مسجد گوهرشاد بر اساس مدل ریاضی تا چند ماه بعد خبر داده بود، تا بتوانند اقدامات اجرایی در این زمینه را به طور کلی آغاز کنند.
وی توضیح داده بود: «گروهی از کارشناسان برخی بناهای تاریخی را با علم ریاضی مدل‌سازی و آن‌ها را آسیب‌شناسی می‌کنند. تا بدانیم بناها با آسیب‌هایی که دارند، از نظر زلزله چه وضعیت و چه میزان مقاومتی دارند. در این کار، وضعیت و رفتار بناها در برابر تغییراتِ درجه‌ی حرارت بررسی می‌شود. علاوه بر این، با توجه به آب‌های آلوده‌ی زیرزمینی که در مشهد زیاد هستند، بحث‌های خوردگی، هوازدگی و تأثیرات این آب‌ها بر بناها بررسی می‌شوند.»
به گزارش ایسنا، 629 سال قبل و به دستور مهدعلیا «گوهرشاد آغا»، همسر شاهرخ تیموری مسجد «گوهرشاد» در زمینی به مساحت حدود 8800 مترمربع که حدود شش‌هزار مترمربع آن زیربنا و بقیه سهم مسجد بود، بنا شد، مسجدی که امروز آن را یکی از عظیم‌ترین مساجد چهارایوانی ایران می‌دانند که به‌دست قوام‌الدین شیرازی از مهندسان برجسته خراسان و هرات ساخته شد.
بنایی که آن را حتی قدیمی‌ترین مسجد موجود شیعه در ناحیه‌ی خراسان می‌دانند و «ایوان مقصوره» آن را شاخص‌ترین بخش مسجد معرفی می‌کنند که از نظر ارتفاع و تناسبات فنی و عناصر تزیینی، در نوع خود منحصربه‌فرد است.
با ساخت مسجد همسر گوهرشاد برای شرکت در افتتاح آن از هرات به مشهد آمد و قندیلی به وزن 3 هزار مثقال طلا به مسجد اهدا کرد. با کشته شدن «گوهر شاد» در هرات به عنوان یکی از بانوان نامدار دوره‌ی تیموری، نام «گوهر شاد» را روی این مسجد گذاشتند.
بنایی مستحکم به سبک کلاسیک و چهار ایوانی که چهار ایوان آن در صحن مربعی مسجد قرار گرفت و در فواصل میانی ایوان‌ها، شبستانی وسیع قرار گرفت، طاق‌های گنبدی و مناره‌هایی به سبک ایرانی و همچنین خطوطی بر زمینه گچی روی آن ایجاد شد، مناره‌های مسجد نیز به سبک مقرنس بنا شدند و معرق کاری دوره‌ی تیموری در بنا ایجاد شد.
این بنای تاریخی در جنوب حرم مطهر رضوی قرار دارد و امروز به رواق‌های دارالسیاده و دارالحفاظ متصل است. تاریخ بنای مسجد گوهرشاد در سه نقطه از ایوان جنوبی «ایوان مقصوره» دیده می‌شود. یکی در پایان کتیبه‌ بایسنقری در سمت چپ ایوان مقصوره، دیگری در کتیبه‌ سمت راست ایوان به خط ثلث و سوم در قسمت داخل پایه‌ شرقی ایوان. نام معمار مسجد نیز در سمت چپِ پایه‌ ایوان جنوبی مسجد ایوان مقصوره زیر کتیبه‌ بایسنقر نوشته شده است.
بنای عظیم مسجد، به شیوه‌ معماری مشرق زمین به صورت حجیم‌سازی و سازه‌ چهار ایوانی با آجرها و مصالح ساختمانی قرن نهم ساخته شده است و می‌توان گفت یکی از شاهکارهای معماری دنیاست. طاق‌های گنبدی‌شکل مسجد و مناره‌های آن با ویژگی و تزئینات خاص و با استفاده از سبک مقرنس، همچنین نقوش و خطوط دیوار روی زمینه‌ گچی و معرق‌کاری ممتاز عصر تیموری، جلوه‌های بی‌نظیری از هنر ایرانی را در قلب حرم مطهر به نمایش گذاشته است.
این بنای باستانی، نمونه‌ کامل و برجسته‌ هنر ایرانی به شمار می‌رود که همه‌ی خصوصیات و ویژگی‌های معماری سنتی در آن به‌کار رفته است. به‌ویژه ایوان جنوبی مسجد به نام ایوان مقصوره که از باشکوه‌ترین ایوان‌های مسجد است. ضلع‌های مسجد، همه با کاشی‌های معرق نفیس آراسته شده‌اند و در تمام دیوارها و غرفه‌های آن اسما الله و آیات قرآن و احادیثی که بعضی مربوط به مسجد است، وجود دارد.
کتیبه‌ ممتاز و تاریخی بایسنقر، فرزند گوهرشاد که از بهترین ثلث‌نویسان عهد تیموری بوده، با زیباترین خطوط ثلث بر پیشانی ایوان مقصوره خودنمایی می‌کند و تاریخ بنای مسجد بر کاشی معرق، در این کتیبه به چشم می‌خورد. محراب، یکپارچه از سنگ مرمر با تزئینات و کنده‌کاری و کتیبه‌ای در میان مقرنس‌کاری‌های آن و نمایان‌گر هنر آن دوران است.
منبر صاحب الزمان(عج) در کنار محراب ایوان مقصوره، از نظر قدمت اهمیت زیادی دارد. این منبر نفیس، از چوب گردو و گلابی با شیوه‌ منبت‌کاری و قلم‌زنی بدون به‌کار رفتن میخ در آن، توسط استاد محمد نجار خراسانی، منبت‌کار معروف عصر فتحعلی‌شاه قاجار ساخته شد.
نام «گوهرشاد» ـ بانی مسجد ـ در ایوان شمالی مسجد یعنی ایوان دارالسیاده بر کاشی معرق به رنگ زرد و خط ثلث نوشته شده است. این ایوان با معرق‌کاری زیبایی تزئین شده و بر سردَر ورودی آن به رواق دارالسیاده، پنجره‌ای از نقره از آثار عهد قاجاریه نصب شده است. دو ایوان شرقی و غربی مسجد گوهرشاد، با معرق‌کاری ممتاز و کتیبه‌هایی به خط ثلث، مسجد را به رواق امام خمینی(ره) و بست شیخ بهاءالدین مرتبط می‌کند.
این مسجد در طول زمان بر اثر عوامل طیبعی و انسانی آسیب‌های زیادی دیده است. در زمین‌لرزه‌ سال 1084 ‌قمری ایوان مقصوره آسیب‌هایی دید که بازسازی شدند، همچنین مرمت‌های دیگر مسجد، پس از گلوله باران روس‌ها در سال 1330قمری بود که به آسیب دیدن گنبد و ایوان‌های مسجد منجر شد، هر چند گفته می‌شود که گنبد و ایوان مقصوره و ایوان‌های شرقی و غربی مسجد نیز در سال 1339قمری بازسازی شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/202287/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

مبارزه مرد آمریکایی با تمساح!

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

خانه مورد علاقه سرخپوشان/ عکس

فال روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

سبکی خاص از لباس پوشیدن که دوباره مد شده است

اصولی ترین نکات در نگهداری از کیف‌های چرمی گران قیمت

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

اشتباهات کوچک اکثر ما زنان در آشپزخانه

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس