آریا جوان

آخرين مطالب

آزارجنسی پسران؛ ممنوعه‌هایی که کسی نمی‌گوید پسران

آزارجنسی پسران؛ ممنوعه‌هایی که کسی نمی‌گوید
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خراسان / وقتی درباره قربانیان «آزار جنسی» صحبت می‌کنیم، به طور پیش‎ فرض منظورمان «زنانِ» آزاردیده است. تحقیقات و مطالعات، پیامد‌های آزار جنسی در زنان را بررسی می‌کنند. کارشناسان در نشست‌های علمی راجع به راه‌های پیشگیری از آزار در دختران حرف می‌زنند و راویان تجربه آزار در فضای مجازی غالبا مونث هستند. چرا این تلاش‌ها که البته همچنان اندک هستند و تا جلب حمایت‌های قانونی و ترویج آموزش‌های فرهنگی راه درازی در پیش دارند، صرفا متوجه دختران است؟
آیا پسران مورد آزار جنسی قرار نمی‌گیرند؟ آزار جنسی، طبق تعریف «عملی است با ماهیت جنسی که در آن فرد یا افرادی با تعرض به شخصیت یک فرد، خواستار دریافت التفات جنسی یا تحقیر جنسیتی با توسل به آزار کلامی می‌شوند. (ایسنا)». از این تعریف متوجه می‌شویم که هر کسی، با هر سن‌وسال و جنسیتی ممکن است مورد آزار جنسی واقع شود. گر چه طبق شواهد و شنیده‌ها می‌دانیم که زنان بیشتر در معرض آزار قرار دارند، اما چرا جز در معدود مواردی که خبر تجاوز به پسران از سوی رسانه‌ها اعلام می‌شود، چیزی در این باره نمی‌خوانیم و نمی‌شنویم؟
عوامل زمینه ساز آزار در پسر‌ها
پیش از پاسخ دادن به سوال بالا لازم است عوامل و موقعیت‌های زمینه‌ساز در آزار جنسی پسران را بشناسیم. آزار جنسی در پسر‌ها هم از سوی مردان و هم از جانب زنان (غریبه و آشنا) اتفاق می‌افتد. با این حال خانواده‌ها اغلب این واقعیت را فراموش می‌کنند و توجه‌شان صرفا معطوف به تنها نگذاشتن فرزند دخترشان با مردان است.
از طرف دیگر در سیستم تربیتی غالب در جامعه ما، پسر‌ها باید اجتماعی و مستقل بار بیایند؛ البته که ویژگی‌های مثبتی هستند، اما وقتی با این تصور همراه می‌شوند که پسر‌ها نیازی به نظارت و کنترل ندارند، آن‌ها را آسیب پذیر می‌کند. در این سیستم تربیتی، باور کلیشه‌ای «پسر‌ها قوی‌اند» هم مزید بر علت می‌شود تا آن‌ها را دربرابر تجربه آزار، بیش از آن چه در ذات خود این تجربه نهفته است، خلع سلاح کند.

آریا جوان


پسر‌ها با این تصور و توقع بزرگ می‌شوند که موجوداتی قوی و قدرتمندند؛ باوری که گرچه ظاهرا امتیاز محسوب می‌شود، ولی می‌تواند در تجربه آزار از دو نظر، آسیب‌زا باشد. یک این که پسران خطر را از خودشان دور بدانند و از موقعیت‌های بالقوه تهدیدآمیز دوری نکنند. دوم آن که وقتی درمعرض آزار قرار می‌گیرند، هویت و خود پنداره شان را زیرسوال فرض کنند؛ «تو چطور پسری هستی که نتونستی جلوی این اتفاق رو بگیری؟». علاوه بر عوامل زمینه‌ساز، لازم است موقعیت‌های بالقوه تهدیدآمیز را هم بشناسیم.
پسر‌ها ممکن است در مدرسه (هم از سوی هم‌مدرسه‌ای‌ها و هم از سوی کادر آموزشی) آزار ببینند. سایر مراکز آموزشی، مراکز ورزشی، پادگان‌ها، خوابگاه‌ها و زندان‌ها هم موقعیت‌های دیگری هستند که گزارش‌های رسمی و غیررسمی از آزار پسر‌ها در آن‌ها شنیده می‌شود.
واکنش‌ها به تجربه آزار پسر‌ها
حالا که می‌دانیم احتمال آزاردیدگی پسران صفر نیست، می‌توانیم به سوال ابتدای متن برگردیم؛ چرا پسر‌ها سکوت می‌کنند؟ صحبت کردن از تجربه آزار، صرف نظر از جنسیت، کار دشواری است. آزاردیده‌ها اغلب احساس گناه و ناپاکی می‌کنند و خودشان را در تجربه آزار، مقصر می‌دانند. از قضاوت و تنبیه شدن می‌ترسند. نگران هستند که مجبور شوند درستی ادعای‌شان را ثابت کنند و از واکنش آزارگر هراس دارند.
درباره پسر‌ها دلایل دیگری را می‌توانیم به این فهرست اضافه کنیم. معدود کسانی که درباره تجربه آزارشان حرف زده‌اند، مسخره کردن و شوخی را رایج‌ترین واکنش اطرافیان به این موضوع می‌دانند، به ویژه اگر آزارگر زن بوده باشد؛ بنا به این تصور اشتباه که مردان اساسا باید از هر نوع رابطه‌ای با زنان استقبال کنند. پسر‌های آزاردیده ممکن است مردانگی‌شان را زیر سوال بپندارند و درباره نوع گرایش جنسی‌شان دچار هراس و تردید شوند که اطرافیان ناآگاه هم معمولا به این تردید‌ها و هراس‌ها دامن می‌زنند؛ «خب اون چرا اومد سراغ تو؟».

آریا جوان


نوع واکنش بدنی پسر‌ها در تجربه آزار یکی دیگر از دلایلی است که آن‌ها را تشویق به سکوت می‌کند. پسر‌ها از واکنش طبیعی بدن‌شان به تحریک جنسی، گیج می‌شوند؛ چون طبق تصورات‌شان باید آن را لذت بدانند در حالی که به صورت آزار تجربه‌اش کرده‌اند و می‌ترسند هنگام صحبت کردن از آن، به درستی درک نشوند.
چه کار باید کرد؟
سکوت آزاردیده‌ها، ابزار قدرت آزارگران است، اما در فرهنگ‌های مردسالار -که خواندیم چطور می‌تواند بر ضدپسران عمل کند- تشویق کردن آزاردیده‌ها به حرف زدن ممکن نیست مگر درصورتی که جامعه درک و پذیرش شنیدن را داشته باشد. پسر‌ها باید متناسب با سن‌شان درباره رابطه جنسی، حریم شخصی و انواع آزار، اطلاعات درست و دور از کلیشه دریافت کنند. در این صورت است که از احتمال آزارگری و آزاردیدگی تا حد قابل قبولی پیشگیری خواهد شد، اما کافی نیست. همه ما باید واکنش درست در برابر آزاردیده‌ها را یاد بگیریم.
اولین وظیفه ما در برابر فرد آزاردیده، گوش کردن حمایتگرانه است. یعنی حرف طرف مقابل را قطع نکنیم، راجع به جزئیات اتفاق نپرسیم و واکنش‌های هیجانی فوق‌العاده شدید نشان ندهیم. به جای مطرح کردن سوالاتی مثل «چرا زودتر نگفتی؟» و «چرا فرار نکردی؟»، احساسات فرد را تصدیق کنیم؛ «حتما خیلی بهت سخت گذشته»، «فشار زیادی تحمل کردی» و «می‌تونی روی کمک من حساب کنی». همان طور که خواندیم، شوخی کردن با تجربه آزار، مسخره و سرزنش کردن آزاردیده، به نفع آزارگر عمل می‌کند. پیشنهاد کمک گرفتن از یک درمانگر ماهر و همراهی کردن با آزاردیده در طول درمان، دومین و مهم‌ترین کاری است که باید در برابر آزاردیده‌ها انجام بدهیم.
الهه توانا

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/768866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دخالت سردار آزمون در درگیری بازیکنان رم و بایرلورکوزن برای آرام کردن فضای ملتهب

واکنش باشگاه سپاهان به حواشی مرد حاشیه‌ساز

موقعیت خطرناک رم و سردار آزمون در محوطه جریمه بایرلورکوزن که تبدیل به گل نشد

گل دوم چلسی به تاتنهام توسط جکسون

عیسی VAR می‌خواست تا به دکتر ثابت کند!

همه چیز درباره آرنه اسلوت سرمربی جدید لیورپول

نخستین تصویر از بازگشت حجازی به استقلال

گل دوم بایرلورکوزن به آاس رم توسط رابرت آندریخ در دقیقه 73

آتیلا حجازی سرپرست استقلال شد

چرا باید در فلسفه سیاسی تابع انگلستان و آمریکا و فرانسه باشیم؟

تلاوت زیبای آیاتی از سوره ق با صدای استاد عبدالباسط

گل اول لورکوزن توسط ویرتز در دقیقه 28

قهرمانی محبی در روسیه از دست رفت

درخواست هواداران چلسی به مالکان؛ این ستاره را نفروشید

توصیه مهم آیت الله دوزدوزانی به مسئولان: به نام دین حرفی نزنید

کنایه علی جنتی به ماجرای حوزه علمیه ازگل

لزوم بهره‌گیری از نظر سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری‌های قانونی مرتبط با مناطق آزاد

قدرتمندترین گوشی اندرویدی دنیا را نه سامسونگ ساخته و نه شیائومی

فاجعه در قرقیزستان؛ کامیون کودکان را زیر گرفت!

لحظه دستگیری مرد انگلیسی شمشیر به دست پس از کشتن پسر 14 ساله

پاسخ مریم به خواستگاری محمد

چهره ها/ استایل رنگی بازیگر زن سریال «گاندو» در ترکیه

شوکه‌شدن مهدی‌پور از خبر اخراج خطیر!

ویدئوی صفحه چمپیونز لیگ از بهترین سیوهای دوناروما و کوبل در دیدار شب گذشته دورتموند و پاریسن‌ژرمن

وقتی تراشتگن ناجی بارسلونا میشود

هفت محبوب پرسپولیس در باشگاه صدتایی‌ها

می‌ترسم لیورپول با اسلوت مثل یونایتد شود!

عذرخواهی هوادار سپاهان که شب گذشته به بانوان هوادار پرسپولیس توهین کرده بود

گل اول چلسی به تاتنهام

صعود عراق به المپیک برای نویدکیا گران‌ تمام شد

ترانه احمدی با رکوردشکنی،قهرمان اسکیت فری استایل کشور شد

به اینکه در نیمه‌نهایی مقابل رئال بازی کردم افتخار می کنم

بایدها و نبایدهای حجامت برای بانوان

آنر Magic 6 RSR Porsche Design برای عرضه در بازار جهانی معرفی شد

گوناگون/ نقاشی که راز ساخت اهرام مصر را فاش کرد

سقوط کانتینر روی سقف یک خودرو

تاثیر اخلاق معلم بر شاگرد؛ شاگردی که نه اختلاسی می شود نه نجومی!

تیزر قسمت جدید سریال «جنگل آسفالت» با بازی نوید محمدزاده

ویدیویی که قلب طرفداران مرد جذاب سینما را می‌شکند

بایرن را آنقدر نابود کردند که سر نخواستنش دعواست!‏

اگر بارسلونا نبود، در 30 سالگی بازنشسته می‌شدم!

من راز جدایی کریس رونالدو از رئال مادرید را می‌دانم!‏

تبریک تولد 49 سالگی دیوید بکام

تکنیک ژابی آلونسو، ژاوی و کلوپ در تمرینات

صحبت های جیمی کرگر درباره عملکرد دفاعی ضعیف کیم مین جائه مقابل رئال مادرید

حرکت دیدنی و ضربه چیپ گابریل در تمرین آرسنال

فردیناند: وین رونی معتقد بود از فن نیستلروی بهتر است

گزینه جذاب برای مربی‌گری بایرن؛ زیزو را بیاورید!

در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد؟

افشاگری در دادگاه؛ مایکروسافت به‌دلیل ترس از گوگل روی OpenAI سرمایه‌گذاری کرد