آریا جوان
دریاچه گهر ، نگین کوهسارهای لرستان
پنجشنبه 24 تير 1400 - 13:14:13
آریا جوان - دریاچه گهر در استان لرستان ملقب به نگین زاگرس یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران است اهمیت این دریاچه صرفا از حیث وجود آب و یا تفرجگاهی برای شنا نیست بلکه اطراف این دریاچه از درختان بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون و موی وحشی پوشیده است که با تلفیق گل‌های لاله واژگون، شقایق و لاله وحشی منظره‌ای بی‌بدیل را پدید آورده است.
این دریاچه با حدود 1/5 کیلومتر طول و 400 تا 800 متر عرض و 4 تا 28 متر عمق در میان رشته‌کوه‌های زاگرس و در دامنه اشترانکوه در 33 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان دورود در میان منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه قرار دارد. امکان دسترسی خودرو به آن از طریق همین شهرستان ممکن است.
دریاچه گهر در ارتفاع 2350 متر از سطح دریا واقع‌ شده است و بخشی از منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه دورود قرار دارد که به همین علت به نام «نگین اشترانکوه» نیز مشهور شده است. این دریاچه زیبا به‌طور متوسط سالانه میزبان حدود 70 هزار گردشگر است.
بهسازی راه دسترسی به دریاچه گهر
راه‌های احداث‌ شده در مسیر دریاچه امکان دسترسی آسان به این دریاچه را مهیا کرده است و به‌منظور سهولت دسترسی گردشگران و طبیعت دوستان تجهیز راه دسترسی در این قبیل جاذبه‌های طبیعی از اهمیت وافری برخوردار است.
سیدامین قاسمی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان در مورد این جاذبه گردشگری استان می‌گوید: «در این جاذبه گردشگری با تلاش‌های اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان عملیات بهسازی سرویس‌های بهداشتی و سایر زیرساخت‌های موردنیاز گردشگران از جمله بهسازی مسیر جاده، بهسازی آبخوری‌ها، سکوهای گردشگری و سیستم آب‌رسانی به مجموعه انجام شد.»
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان می‌افزاید: «این پروژه از محل اعتبارت استانی بااعتباری حدود 400 میلیون تومان درسال جاری انجام شد.»
تنوع زیستی در دریاچه گهر
دریاچه گهر و منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه مأوایی برای حیوانات متنوع نیز محسوب می‌شود. از جمله تنوع زیستی در این منطقه می‌توان به گونه بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و نیز انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیان مانند مارماهی، لاک‌پشت، قورباغه و ماهی قزل آلای رنگین‌کمان و خال قرمز در این دریاچه زیبا اشاره کرد.
جالب اینجاست که در اکثر روزهایی که تردد در منطقه کمتر است گردشگران می‌توانند انواع گونه‌های فوق‌الذکر را مشاهده کنند که خود یکی از جذابیت‌های گردشگری نگین زاگرس است.
وجود 600 گونه گیاهی و 274 گونه جانوری در اطراف گهر
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان لرستان نیز در خصوص محوطه اطراف دریاچه گهر می‌گوید: «این منطقه با وسعت 106607 هکتار در سال 1349 حفاظت‌شده اعلام شد. منطقه‌ای کوهستانی در استان لرستان با دامنه ارتفاعی 1300 تا 4080 متر، دمای متوسط سالیانه 4 تا 12 درجه سانتی‌گراد و بارندگی متوسط سالیانه 500 تا 900 میلی‌متر، منطقه را دارای اقلیم‌های مدیترانه‌ای معتدل تا مرطوب سرد کرده است، دریاچه گهر که یکی از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی خاورمیانه است در ارتفاع 2400 متر در این منطقه قرار دارد.»
مهرداد فتحی بیرانوند می‌افزاید: «اشترانکوه از تنوع زیستی گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخوردار است، 600 گونه گیاهی و 274 گونه جانوری در منطقه شناسایی‌شده‌اند که 600 گونه گیاهی شناسایی‌شده در منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه 68 گونه آن انحصاری منطقه است.»
او در خصوص پوشش گیاهی منطقه نیز اضافه می‌کند: «گونه‌هایی شامل گونه‌های بلوط ایرانی، ارس بادام‌کوهی، گلابی وحشی، زالزالک، گون، دامنه، بومادران، آویشن، سریش ایرانی، لاله واژگون، کما، کلاه میرحسن، پونه اشترانکوهی، میخک اشترانکوهی، محلب، شیرخشت لرستانی، موسیر، پیچک، فرفیون کپه‌ای، و… نیز در این منطقه وجود دارند.»
فتحی بیرانوند در خصوص تنوع جانوران مهم منطقه نیز می‌گوید: «این حیوانات شامل قوچ و میش، بز پازن، خرس قهوه‌ای، پلنگ ایرانی، گربه وحشی، کفتار، روباه معمولی، گرگ، کبک دری، کبک، عقاب طلایی، دلیجه، بحری، شاهین، چکاوک، سهره‌ی طلایی، سهره‌ی پیشانی سرخ، سهره‌ی نوک بزرگ، چلچله دمگاه سفید، سار صورتی، سار، خوتکا، لک‌لک سفید، جی جاق، بزمجه بیابانی، لاک‌پشت مهمیزدار، کور مار، افعی شاخ‌دار، سوسمار مار چشم، لاسرتا، اسکینگ و… هستند.»
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان لرستان در پایان تأکید می‌کند: «تنوع زیستی گیاهی و جانوری فراوان و وجود دریاچه گهر و دیگر چشم‌اندازهای طبیعی در این نقطه از لرستان، زمینه فعالیت‌های علمی، پژوهشی و گردشگری را در منطقه فراهم کرده است.»
* گزارش از نرگس سپهوند

http://www.javanannews.ir/fa/News/685232/دریاچه-گهر-،-نگین-کوهسارهای-لرستان
بستن   چاپ