آریا جوان

آخرين مطالب

اشتباه‌های نابخشودنی درمانگر سریال «افعی تهران» دختران

اشتباه‌های نابخشودنی درمانگر سریال «افعی تهران»
  بزرگنمايي:

آریا جوان - خراسان / شخصیت دکتر «مشتاق» با بازی سحر دولتشاهی در «افعی تهران» خطاهایی را در جلسات تراپی بازیگر نقش «آرمان» مرتکب می‌شود که برداشت‌های اشتباهی در ذهن بینندگان به ‌جا می‌گذارد
حضور درمانگر در یک فیلم یا داستان به پیشبرد قصه کمک می‌کند و فضای بسیار خوبی را شکل می‌دهد تا مخاطب با روایت‌های جذابی مواجه شود؛ اما همان‌طور که فیلمنامه‌‌نویسی و کارگردانی اصول و قواعد مشخصی دارند، انجام کارِ بالینی در قالب روان‌درمانگری هم نکات حرفه‌ای مهمی دارد که باید رعایت شود. در این یادداشت به تعدادی از خطاهای درمانگر در سریال «افعی تهران» که از شبکه نمایش‌خانگی در حال پخش است، می‌پردازیم.
نویسنده : نگار فیض‌‌آبادی | ‌ کارشناس‌ارشد روان‌شناس‌بالینی
اغراق لازم نیست
قبل از نمایش اتاق درمان، تابلوی درمانگر را می‌بینیم که روی آن سه عنوان «روان‌شناس و مشاور امور خانواده، تشخیص و درمان بیماری‌های اعصاب و کارشناس‌ارشد روان‌شناسی‌بالینی» را می‌بینیم که هر سه‌ آن‌ها به یک معنی هستند و برای این که بخواهیم جایگاه درمانگر را قدرتمند و حرفه‌ای نشان بدهیم، نیاز به هیچ اغراقی نداریم. حتی لازم نیست برای این که بگوییم درمانگر جایگاه ویژه‌ای دارد، او را پشت میزی مجلل بنشانیم که مخصوص بیزینس‌من‌های بالای شهر است. البته طراحی اتاق درمان هم اصولی دارد که موضوع این یادداشت نیست.
استفاده بی‌جا از کلمه‌ روانکاو

درطول جلسه‌ها، دکتر مشتاق با بازی «سحر دولتشاهی» به عنوان درمانگر از پیمان معادی بازیگر نقش «آرمان بیانی» می‌پرسد آیا او قبلا هم پیش روانکاو رفته‌است یا خیر؟ طبق منابع تخصصی، روانکاوی و روانکاو تعاریف مشخصی دارد و نباید از آن‌ها در جای نادرست استفاده کرد. مژگان مشتاق هم در این سریال روانکاو نیست، چون هیچ‌کدام از ستینگ‌ها یا چارچوب‌های روانکاوی(در فرم و محتوای کارش) در سریال حاکم نیستند. او در نهایت یک روان‌شناس‌بالینی است که با مجوز سازمان نظام روان‌شناسی ایران توانسته برای مطبش تابلو بگیرد و در طول هفته بیمارانی را ببیند. بنابراین استفاده از کلمه‌ روانکاو هیچ کاربردی ندارد و می‌تواند برداشت اشتباهی را برای مخاطب عام ایجاد کند.
در اتاق درمان جای نشستن هم مهم است
درمان‌های روان‌شناختی در قالب چند رویکرد مشخص شکل می‌گیرند و بر اساس رویکرد، تئوری‌ها و تکنیک‌ها هم فرق می‌کنند؛ اما اصول یکسانی وجود دارند که در تمام رویکردها کاربرد دارند. مثلا درباره‌ محل نشستن درمانگر و بیمار، مهم است که هر جلسه جای نشستن برای هردو نفر ثابت باشد. درصورتی‌که در طول این چهار قسمت گاهی حتی درمانگر کنار بیمار روی یک کاناپه می‌نشیند! از طرف دیگر جای درمانگر پشت میز نیست و لازم است روبه‌روی بیمار آن هم با فاصله مشخصی بنشیند.
خواسته‌ها و کنجکاوی‌‌های درمانگر مهم نیستند
درمانگر به‌هیچ‌وجه و تحت هیچ شرایطی حق ندارد خواسته‌های خودش را به بیمار تحمیل و کنجکاوی‌های شخصی‌اش را پیگیری کند. بیمار این حق انتخاب را دارد که هر جلسه درباره چیزهایی که خودش می‌خواهد حرف بزند. قرار نیست اولویت‌ها را درمانگر مشخص کند. مگر آن‌که بیمار بخواهد به خودش یا دیگری آسیب بزند، در این صورت درمانگر می‌تواند طبق رویکرد درمانی‌اش مداخله‌هایی داشته باشد. اما این‌که مراجع درباره‌ پدرش حرف بزند یا مادرش، موضوعی نیست که به درمانگر ارتباطی داشته باشد. درحالی‌که در یکی از قسمت‌ها می‌بینیم درمانگر بدون آن‌که زمینه‌ و مقدمه‌ای برای این حرف وجود داشته باشد از «آرمان بیانی» می‌‌خواهد تا درباره‌ مادرش حرف بزند! در قسمت چهارم هم درمانگر می‌گوید «چرا هیچ‌وقت راجع به مادرت حرف نمی‌زنی؟» و زمانی که با مخالفت مراجع مواجه می‌شود می‌گوید «جواب منو بده. من تشخیص می‌دم که ربط داره یا نداره!» درمانگر بعد از دیدن عصبانیت بیمار می‌گوید «اگه یه درصد هم شک داشتم که ما این‌جا باید راجع به مادرت صحبت کنیم، با این رفتارات دیگه مطمئن شدم!» اصطلاحی در روانکاوی با عنوان «روانکاوی وحشی یا خودرو» وجود دارد که به مواردی اشاره می‌کند که در آن روانکاو بدون آنکه به اصول حرفه‌ای دقت کند، هرکاری خودش بخواهد را انجام می‌دهد! درست است که در این سریال شاهد کار روانکاوی نیستیم و درمانگر هم در سریال روانکاو نیست، اما به‌درستی می‌توان همان اصطلاح را درباره‌‌‌ نحوه کارش به کار برد. چنین جملاتی در اتاق درمان خط قرمزهایی هستند که نشان می‌دهند درمانگر حرفه‌ای نیست و بهتر است چنین افرادی را به‌عنوان درمانگر انتخاب نکنیم.
درمانگر همه‌چیزدان نداریم!
در یکی از قسمت‌ها «آرمان بیانی» برای محک‌زدن درمانگر از او می‌پرسد کاپوتی را می‌شناسد یا نه؟ درمانگر هم برای این‌که نشان بدهد از دنیای هنر سردرمی‌آورد، می‌گوید «کارگردانه» اما از نوع نگاه‌های بیمار می‌فهمد که اشتباه تشخیص داده و با دستپاچگی حرفش را اصلاح می‌کند و می‌گوید: «نویسنده‌س.» نه‌تنها هیچ اشکالی ندارد که درمانگر بگوید فرد مشهوری را نمی‌شناسد یا حتی موضوعی بدیهی را نمی‌داند، بلکه لازم و ضروری است بدون هیچ شرم و خجالتی بگوید «نمی‌دانم، خودتان توضیح بدهید.» درمانگر در آن سکانس برای آن‌که ثابت‌ کند همه‌چیزدان است و نمی‌‌خواهد از بیمارش عقب بماند، به دانستن تظاهر می‌‌کند! درحالی‌که در اتاق درمان تظاهرکردن‌های درمانگر هیچ کارکرد درمانی و مفیدی ندارند و بازهم نشان می‌دهند با درمانگری مواجه هستیم که خودش با «ندانستن» میانه‌ خوبی ندارد. درمانگر حرفه‌ای و کاربلدی که خودش درمان شده باشد، قبل از هر چیز این ظرفیت را در خودش تقویت کرده‌است که بعضی چیزها را نداند و از این‌که آن را صادقانه پیش مراجعش آشکار کند، ترس و واهمه‌ای ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1299585/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طراحی بسیار جذاب با قیمت جذاب‌تر؛ گوشی‌های اکسون 60 و 60 لایت رونمایی شدند

اینتل درباره قطع ارتباط تجاری با هواوی بیانیه صادر کرد

مشتریان صرافی سقوط‌کرده FTX پول خود را پس می‌گیرند

برگی از تاریخ/ سرنوشت تلخ زنان فرانسوی پس از خوش آمدگویی به سربازان آمریکایی

رنگین کمان زیبا در آسمان تهران

طرحی جالب در پیاده‌روهای کرمان

حرکت جالب یک گربه برای آسیب نزدن به دختر بازیگوش!

توضیحات یک ایرانی در مورد اوضاع آب لوله کشی در آمریکا

مجری برنامه‌های پاورقی و سیدخندان: اخراج نشدم، مسافرت رفتم

بازیگر «بازی تاج و تخت» درگذشت

«در سایه سرو» به جشنواره مورد تایید اسکار در اسپانیا راه یافت

تولید «من نقش راکی را بازی می‌کنم» به‌کارگردانی پیتر فارلی

تمرینات سنگین بدنسازی ابرقهرمان معروف هالیوود

«آنارشی»؛ فیلم‌اولی که به کن رسید

«ایزابل هوپر» رئیس هیات داوران ونیز شد

بی‌فایده برای دو تیم نارنجی

دستورالعمل سازمان لیگ درباره جلوگیری از حاشیه‌های غیرمتعارف

مشخص شدن رقبای سرلک در مسابقات جهانی گزینشی المپیک

ناصر الخلیفی، مرد پروژه‌های شکست‌خورده!‏

سانتیاگو برنابئو در فاصله 3 ساعت تا شروع بازی رئال مادرید - بایرن مونیخ

پیروزی هر سه تیم مدعی و توقف خانگی نفت

تفسیر بایرن از دیدار با رئال: دوئل آلمانی‌ها!

عجیب‌ترین تصمیم کمک داور در تاریخ لیگ‌برتر!

رئیس سازمان انرژی اتمی: انرژی هسته‌ای اقتدارآفرین و ثروت‌ساز است

اُمناء اطلاعیه داد؛ تاکید بر لزوم تغییر در ساختار و مدیریت مجلس آینده

سلیمی: اگر دهان باز کنم برخی نمایندگان نمی‌توانند به صورتم نگاه کنند

لفاظی وزیر دفاع آمریکا علیه ایران

دلبری جدید فنلاندی‌ها؛ نوکیا 3210 نسخه 2024 معرفی شد

به Core Ultra دل نبندید؛ Ryzen AI در راه است

لحظه تماشایی به آب انداختن کشتی های غول پیکر

دره اژدهای کرمانشاه

نجات جان اردک بلعیده شده توسط یک پلیکان

برگی از تاریخ/ روایت‌های ممنوعه از جنگ جهانی دوم

منظره ای رویائی و کمیاب از کوهستان رنگین کمان/ عکس

بیانیه جمعی از هنرمندان در حمایت از حضور سه چهره فرهنگی

نگاهی به برنامه صداتو و استعدادیابی آن؛ فرصتی برای دیده شدن

سریال «افعی تهران» با ژست روانکاوی اجتماعی خارج از اتمسفر ایران به هجو تبدیل شده است

«رخنه» از امشب روی آنتن شبکه یک می‌رود

وقتی خانوم شیرزاد بستنی میوه‌ای بدون پیاز سفارش میده!

اسم فلیک را نیاورید، برای بایرن بزرگ افت دارد!‏

آلونسوی جدید متولد می‌شود؛ اسطوره رئال در آلمان

به این تیم اعتماد کنید

فروش اولین قرارداد مسی؛ یک برگ دستمال 30 میلیارد!‏

تساوی عجیب در سرمای تبریز

پافشاری هوادار به برگزاری بازی با پرسپولیس در دستگردی

مقایسه امباپه با رونالدو و مسی شرم آور است

جدیدترین روش تاب سواری!

دستیار رئیسی: حقوق مصرح ملت در قانون اساسی را مجدانه پیگیری می‌کنم

خجسته: «والله»، «والله» بنده از رأی‌ام در قیامت دفاع می‌کنم

شرایط پیچیده مصاحبه با سیدحسن نصرالله از زبان مرتضی غرقی